Legendele care stau la baza Zilei îndrăgostiţilor. Cine a fost Sfântul Valentin

Milioane de oameni din toată lumea sărbătoresc, astăzi, de Sfântul Valentin după calendarul catolic, Ziua Îndrăgostiţilor.

La baza acestei sărbători stau mai multe legende. Cea mai cunoscută datează din Roma secolului al III-lea.

Se spune că Valentin era un preot creştin, ce a trăit la curtea împăratului roman Claudius al II-lea, care a decis să interzică căsătoriile.

Valentin însă a continuat să cunune în taină cuplurile. Pentru faptele sale, el a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, preotul a trimis scrisori de adio către prietenii săi spunându-le: "Adu-ţi aminte de Valentin al tău."

O altă legendă spune că Valentin a fost primul care a scris o scrisoare de dragoste, pe vremea când era la închisoare. El a fost decapitat pe 14 februarie, anul 269. Două secole mai târziu, papa Gelasius I a decis ca pe 14 februarie să fie sărbătorit Sfântul Valentin, care a rămas în istorie drept protectorul îndrăgostiţilor.

Tradiţia a fost perpetuată şi a ajuns în America, în jurul anului 1700.  Tinerii îndrăgostiţi îşi scriau mesaje de dragoste în ziua de 14 februarie.

Se estimează că, în fiecare an, în Statele Unite, de Valentine's Day, se expediază un miliard de cărţi poştale cu mesaje de dragoste.

De câţiva ani, Ziua Îndrăgostiţilor a fost importată şi în Moldova. Deşi nu este o sărbătoare oficială, aceasta reprezintă un prilej în plus de a spune "Te iubesc" persoanei iubite.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu