Legea privind Bugetul de Stat a fost VOTATĂ ÎN ULTIMA LECTURĂ. Cheltuieli şi venituri prognozate

Embed:

Legea privind Bugetul statului pentru anul 2016 a fost votată astăzi în ultima lectură.

Parlamentul a inclus ultimile modificări în cel mai important document financiar al ţării.

51 de deputaţi au votat pentru aprobarea acestuia.

Proiectul prevede venituri de peste 31 de miliarde de lei şi cheltuieli de peste 35 de miliarde.  

Potrivit documentului, veniturile vor fi de 31 de miliarde 378 milioane de lei. Acestea vor fi acumulate din taxe, impozite, granturi, amenzi şi sancţiuni.

Cheltuielile vor ajunge la 35 miliarde 561 milioane de lei.

Bugetul pentru 2016 va avea un deficit de peste 4 miliarde de lei

Pentru plăţile sociale, vor fi alocate aproape cinci miliarde de lei, iar în bugetul asigurărilor medicale vor ajunge puţin peste două miliarde şi jumătate de lei

În fondul de subvenţionare al producătorilor agricoli vor ajunge, în 2016, 900 de milioane de lei, dintre care aproape 390 de milioane de lei vor fi acordaţi din contul Programului de suport bugetar ENPARD al Comisiei Europene.

Pentru prima dată, bugetul de stat va conţine bani destinaţi pentru finanţarea partidelor politice. În acest scop, vor fi alocate aproape 40 de milioane de lei. Totodată, în bugetele locale vor ajunge aproape opt miliarde de lei. 

Cei mai mulţi bani vor merge către domenii precum învăţământ şi sănătate, aproape nouă miliarde şi, respectiv, peste trei miliarde de lei. Bani mai mulţi, compartiv cu anul trecut, vor primi sectoare precum apărare, mediu şi cultură.

În 2016, Guvernul va beneficia de granturi din partea partenerilor externi în sumă de peste trei miliarde de lei, inclusiv două miliarde pentru susținerea bugetului. Guvernul estimează că produsul intern brut va creşte uşor cu 1,5 la sută.

Pe aceeaşi temă