Legea marțială, impusă de Ucraina după incidentul din strâmtoarea Kerci, A EXPIRAT

Embed:

Legea marţială instituită în Ucraina în urmă cu o lună, după incidentul din strâmtoarea Kerci, a expirat astăzi. Despre aceasta a anunţat preşedintele din ţara vecină, Petro Poroşenko. În timpul şedinţei Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, oficialul a menţionat că de când a fost impusă măsura specială Rusia nu şi-a redus prezenţa militară în Marea Azov.

"Situaţia în Ucraina nu s-a schimbat semnificativ. Aţi văzut că OSCE a confirmat informaţia serviciilor de spionaj. În regiunea Lugansk au fost depistate sisteme reactive, artilerie şi tancuri. De asemenea, nave marine ruseşti sunt prezente în Marea Azov", a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Poroşenko a mai subliniat că în regiunile în care a fost instituită legea marţială, rata criminalităţii a scăzut cu 26 la sută. De asemenea, oficialul a anunţat că Ucraina va aplica noi sancţiuni Rusiei.

"Se impun sancţiuni pentru desfăşurarea ilegală a alegerilor în teritoriile din estul ţării, pentru agresiunile din Marea Neagră, din apropierea strâmtorii Kerci. Sancţiuni pentru cei care au atacat navele noastre şi pentru cei implicaţi în procesele de judecată", a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Cei 24 de marinari ucraineni reţinuţi la sfârşitul lunii noiembrie rămân în arest preventiv până în 24 ianuarie. Acțiunile agresive ale Rusiei au fost condamnate de Moldova, Georgia și Ucraina prin intermediul unei rezoluții comune. Documentul menționează că provocările lansate de Moscova în strâmtoarea Kerci reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Adunarea Interparlamentară și-a reafirmat sprijinul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a solicitat comunității internaționale să ia măsuri împotriva acțiunilor ilegale ale autorităților ruse.

În data de 26 noiembrie, Rada Supremă a aprobat instituirea legii marţiale în 10 regiuni din Ucraina, care se află la graniţa cu Rusia şi regiunea transnistreană.

Amintim că, în 23 noiembrie, trei nave militare ucrainene nu au fost lăsate să treacă prin strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Asta în timp ce navele ruseşti traversau nestingherite strâmtoarea. Cele trei vase militare ucrainene au decis să se întoarcă spre Odesa. Atunci au fost atacate de ruşi, iar una dintre ele a fost lovită de o navă de patrulare a Rusiei. În cele din urmă, vasele ucrainene au fost capturate împreună cu echipajele lor, iar şase militari ucraineni au fost răniţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu