LEGEA MARŢIALĂ ar putea fi instituită în estul Ucrainei. "Operaţiunea antitero continuă pe toate fronturile"(LIVE TEXT/VIDEO)

Embed:
(13:24) Mai multe avioane militare şi elicoptere survolează oraşul Sloviansk.

(12:44) Locuitorii din Slaveansk au rămas fără apă potabilă. Asta după ce conducta centrală din oraş a fost avariată, scrie fakty.ua. Din cauza acţiunilor militare din regiune nu se poate efectua reparaţia conductei.

(12:42) Mai mulţi militanţi pro-ruşi încearcă să fugă din Slaveansk şi Krasnîi Liman tecând de soldaţii ucraineni care întreprind operaţiunea antiteroristă, scrie interfax.com.ua. Potrivit informaţiilor, iniţial, aceştia s-au ascuns o perioadă de timp în spitalul orăşănesc din Slaveansk. În urma acţiunilor întreprinse de soldaţii ucraineni, aceştia au părăsit teritoriul instituţiei.

(11:50) După luptele din Lugansk, în spitalul regional au fost aduse mai mult de 20 de persoane rănite cu arme de foc. Printre victime se numără atât persoane civile, cât şi militari şi vameşi ucraineni, informează korrespondent.net.

(11:43) În sud-estul Ucrainei, nu au fost şi nu sunt specialiști militari ruşi sau unități ale armatei, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu pentru o televiziune franceză, transmite rt.com.

(11:30) Zece civili şi opt separatişti au murit în rezultatul luptelor din oraşul Krasnîi Liman, alături de Sloviansk. Mai multe case şi un spital au fost avariate. Medic chirurg şef din spitalul în cauză a fost rănit la cap şi acum stă conectat la un aparat de respiraţie artificială, menţionează Rusia Today.

(11:21) Prim vicepremeriul Ucrainei, Vitalie Iarema este de părere că legea marţială pentru regiunile din Doneţk şi Lugansk, ar trebui revizuită după inaugurarea în funcţie a noului preşedinte, Petro Poroşenko, informează censor.net.ua.

"Sunt sigur de faptul că vom organiza o şedinţă de urgenţă a Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate, după ce noul preşedinte îşi va primi atribuţiile. Consider că în cadrul operaţiunilor antitero pot fi organizate toate acţiunile necesare, dar introducerea legei marţiale asupra regiunilor în cauză, poate afecta atât pozitiv, cât şi negativ, soluţionarea acestei probleme majore", a declarat vicepremierul ucrainean.

(11:07) Printre cei uciși în cadrul operaţiunii antitero, au fost identificaţi doi arabi din Iordania și Egipt. Totodată, în ajutorul separatiştilor din Doneţk au venit un grup de tătari din Republica Tatarstan, a spus reprezentantul Consiliului Spiritual al Musulmanilor din Ucraina, Said Ismaghilov, scrie 62.ua.

(10:06) Pe Internet au apărut imagini filmate în timpul ambuscadei organizate de separatişti la Krasnîi Liman. În cadrul acestei lupte a murit un militar ucrainean, iar 13 au fost răniţi, la fel ca autorul filmuleţului.

(09:56) Şeful Centrului pentru studii politice şi militare din Kiev, Dmitri Tâmciuk, anunţă că, în raioanele ruseşti din apropierea graniţei cu Ucraina, sunt formate noi detaşamente de militari care urmează să fie aduşi în regiunea ucraineană Donbass.

Tâmciuk a mai scris că ieri, 3 iunie, în cadrul operaţiunii antitero din estul Ucrainei au murit doi militari ucraineni, iar 45 au fost răniţi. Totodată, au fost lichidaţi 300 de terorişti, iar în jur de 500 de combatanţi proruşi au fost răniţi. 

(09:36) Şeful Centrului pentru studii politice şi militare din Kiev, Dmitri Tâmciuk, anunţă că operaţiunea antitero din estul Ucrainei continuă pe toate fronturile, iar militanţii proruşi sunt panicaţi.

"Acţiuni ofensive au loc la Doneţk, Sloviansk şi la Krasnîi Liman unde au intrat în luptă militarii Gărzii Naţionale", scrie Tâmciuk pe Facebook.

Totodată, şeful Centrului pentru studii politice şi militare din Kiev susţine că în apropiere de localitatea Semionovka a fost distrusă o bază a militanţilor, iar separatiştii sunt panicaţi şi vehiculează informaţii false, încercând să tragă de timp atunci când spun că militarii ucraineni omoară copiii împuşcă şi trag din artilerie asupra blocurilor de locuit, iar aparatele de zbor militare sunt doborâte.

(08:53) Presa ucraineană susţine că timp de 10 ore a continuat lupta dintre separatişti şi militarii din Garda Naţională care era dislocată la Lugansk. Luptătorii ucraineni au împuşcat până la ultimul patron, dar, în final, s-au văzut forţaţi să se mute într-un loc sigur. Potrivit unui comunicat al Gărzii Naţionale, trei militari au fost răniţi în timpul luptei, iar de partea militanţilor separatişti au fost ucişi şase luptători, iar 20 au fost răniţi.

(08:43) Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a ordonat secretarului Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) să examineze în regim de urgenţă propunerea de a institui legea marţială în regiunile Doneţk şi Lugansk, relatează agenţia Interfax Ucraina, potrivit Mediafax.

"În conformitate cu articolele 106 şi 112 din Constituţia Ucrainei, ordon SNBO, în comun cu Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Serviciile de Securitate şi Serviciul Vamal, să examineze în regim de urgenţă necesitatea de a institui legea marţială în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde se desfăşoară operaţiunea antiteroristă", potrivit unui ordin semnat de Turcinov şi publicat marţi seara pe site-ul Preşedinţiei.

Instituirea legii marţiale, "ar împiedica şi ar opri evoluţia conflictului armat pe teritoriul Ucrainei. În acest mod vom putea evita moartea în masă a populaţiei paşnice şi a militarilor, precum şi a reprezentanţilor forţelor de ordine. Astfel vom asigura stabilizarea situaţiei şi revenirea la o activitate normală în aceste regiuni", subliniază Turcinov.

Ministrul Apărării, Mihailo Koval, a declarat vineri că militarii ucraineni au "curăţat complet" o parte din estul ţării de insurgenţi proruşi.

Peste 200 de persoane - militari ucraineni, separatişti şi civili - au fost ucise în operaţiunea "antiteroristă" lansată de către puterea ucraineană la 13 aprilie cu scopul de a înăbuşi insurecţia armată prorusă în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Recent, armata ucraineană a decis suplimentarea trupelor şi a echipamentelor de luptă la frontiera cu Rusia şi la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

În această noapte, peste 300 de separatişti au atacat regimentul Gărzii Naţionale a Ucrainei din Lugansk, potrivit RIA Novosti. Militanţii au utilizat puşti, mitraliere şi mortiere şi au preluat controlul asupra bazei militare.

Anterior, coordonatorii operaţiunii antitero au declarat că Armata ucraineană a lichidat peste 300 de terorişti în regiunea Doneţk, iar alţi 500 au fost răniţi. Ministrul de Interne, Arsen Avakov, a anunţat pe o reţea de socializare că în regiune au avut loc schimburi de focuri, iar mai multe posturi de control ale forţelor proruse au fost distruse. Oficialul i-a îndemnat pe locuitorii din Sloviansk, dar şi pe cei din Kramatorsk şi Krasnîi Liman să rămână în case. 

Cel puţin un militar ucrainean a murit în timpul confruntărilor, iar 13 au fost răniţi. Separatiştii au informat despre doborârea unui avion militar SU-25 al forţelor militare ale Ucrainei, precum şi a unor elicoptere. Conducătorii operaţiunii antitero au dezminţit însă aceste informaţii şi au precizat că a fost avariat un singur elicopter, iar membrii echipajului au supravieţuit atacului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu