Legea electorală ar putea fi revizuită pentru a clarifica noţiunea de "agitaţie electorală"

Premierul Pavel Filip i-a solicitat ministrului Justiţiei o analiză a cadrului legislativ şi a prevederilor în baza cărora a fost luată decizia de invalidare a alegerilor din Capitală. Raportul trebuie să fie gata până marţea viitoare.

Prim-ministrul a declarat, în şedinţa de Guvern, că evaluarea a fost sugerată şi de partenerii externi. Pavel Filip a precizat că nu este vorba de acuzaţii sau de ingerințe în activitatea instanțelor de judecată.

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip cere Ministerului Justiției analiza cadrului legislativ în care s-au luat deciziile de invalidare a alegerilor locale

"Vreau să înțelegem cât mai bine ce din legislația electorală este ok, ce nu este bine, ce a dus la calificarea acțiunilor de agitație electorală. Să vedem dacă unele prevederi trebuie sau nu trebuie să existe în lege. Cadrul legal trebuie să fie în așa mod, încât să nu lăsăm marjă de interpretare judecătorilor", a spus premierul Pavel Filip.

Premierul a mai declarat că subiectul a fost discutat și la întrevederile pe care le-a avut la Washington cu partenerii americani. Potrivit lui Filip, oficialii s-au arătat miraţi că la noi există aşa-numita zi a tăcerii înainte de orice scrutin.

CITEŞTE ŞI: Andrian Candu: Deciziile instanțelor pot fi discutate, dar trebuie executate

Şi Andrian Candu este de părere că legislaţia trebuie să fie revizuită pentru a asigura claritate în privinţa noţiunii de "agitaţie electorală". Potrivit preşedintelui Parlamentului, acest lucru este necesar pentru a evita tensiunile care au apărut după invalidarea alegerilor.

"Pe dimensiunea parlamentară trebuie să luăm anumite acţiuni săptămâna viitoare, ne propunem, în cel mai probabil caz, vom crea un grup de lucru în Parlamentul Republicii Moldova ca să analizăm cele întâmplate, să examinăm şi să analizăm legislaţia electorală şi să venim cu anumite soluţii, inclusiv prin modificarea legislaţiei", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

PUBLIKA.MD aminteşte că alegerile locale din 3 iunie au fost declarate invalide de instanţă, deoarece ambii candidaţi, Andrei Năstase şi Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua scrutinului.

După acestă decizie, membrii şi susţinătorii lui Năstase au organizat mai multe proteste.

Portalul telegraph.md a analizat comportamentul mai multor politicieni care au acordat interviuri în ziua votării.

În timp ce unii erau foarte prudenţi şi evitau să facă îndemnuri clare, liderul PPDA şi vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari, nu au ţinut cont de nicio regulă şi au chemat ostentativ oamenii să-l voteze pe Năstase.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu