Legea educației din Ucraina va reprezenta subiectul unor dezbateri de urgență din cadrul APCE

Embed:

Legea educației din Ucraina va reprezenta subiectul unor dezbateri de urgență din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Decizia a fost luată în urma nemulțumirilor expuse de mai mulți deputați, majoritatea ungari, din cadrul APCE. 

Presa ucraineană scrie că încă nu se știre cine va fi numit raportor, însă de acest lucru depinde tonalitatea documentului.

Biroul APCE a votat cu greu pentru dezbaterea în regim de urgență a legii educației din Ucraina pentru că o parte dintre opozanți ai acesteia au declarat că ar fi mai bine să aștepte rezultatele Comisiei de la Veneția. Dezbaterile au fost programate pentru ziua de joi. 

Legea educației prevede ca, până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât cea ucraineană să fie lichidate complet.

Autorităţile ucrainene şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba ucraineană.

Legea a fost intens criticată de către autoritățile din România, Polonia, Bulgaria și Grecia. Legea afectează peste 400 de mii de etnici români și peste 150 de mii de etnici ungari, care trăiesc în Ucraina.  Ministrul Educației din țara noastră, Monica Babuc, va întreprinde o vizită la Kiev în 20 octombrie pentru a discutat problema în detalii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu