Legea anti-raider, din nou subiect de discuţii LIVE text din Fabrika

(UPDATE 22:51) Alexandru Solcan: Cetăţeanul poate să schimbe situaţia doar la alegeri.

(UPDATE 22:49)
Viorel Cibotaru: Apar nişte teme special pentru a acoperi alte procese care trebuie să fie mai ascunse. Nu putem spune că guvernarea este eficientă.

(UPDATE 22:48)
Igor Boţan: Acei proşti şi săraci au şi ei o posibilitate de a evita închisoarea - să meargă la clanurile mari şi să se ofere ca servitori.

(UPDATE 22:46) Ion Păduraru:
Dacă vorbim de răspundere penală vom ajunge în situaţia că în închisori vor sta numai proştii şi săracii. Cu bani nu ajungi acolo. Dacă vrei să treci un dosar, îl strici de la început. Cetăţenii noştri vor fi puşi în situaţia de a organiza revolte. Mai periculos e când cineva nevinovat este condamnat decât invers. Instanţele de judecată undeva la 90% se descurcă bine. Problemele apar acolo unde sunt interese mari.

(UPDATE 22:43)
Alexandru Solcan: Sunetm într-un cerc vicios. E o schemă. nu ştim cui îi va reuşi să rupă acest cerc. Şi nu e vorba numai despre judecători, putem discuta şi despre politicieni, hotărârile cărora nu sunt cu nimic mai bune. Putem vorbi şi despre biserică.

(UPDATE 22:39) Igor Boţan:
Aceşti oameni trebuie să ştie că noi vrem ca toţi cetăţenii să ştie cum au guvernat aceşti politicieni. Ei vor trebui să răspundă pentru toate cazurile. Noi vom avea în vizor aceste cazuri şi le vom mai discuta.

(UPDATE 22:35) Igor Boţan:
Noi de când AIE e la guvernare trăim în un spaţiu al prezumţiilor. Ni s-a oferit acest Acord secret, care confirmă că componentele AIE au împărţit instituţiile statului.  Acum, ştiind înclinaţia lor, putem bănui  că ei le utilizează drept pârghii. Eu sunt pus în situaţia de a crede sau de a nu crede şi în cazul în care vine prim-ministrul şi spune că aceste lucruri sunt adevărate, eu sunt impus, într-un fel să le cred. Politicienii din Moldova au creat un precedent foarte periculos - au politizat instituţiile de stat.

(UPDATE 22:27)
Viorel Cibotaru: Suntem foarte deprinşi ca în baza unor crime răsunătoare, acest lucru să răsune peste tot, lumea face cariere pe aceste procese. Cazul Nichifor trebuie spă devină un caz de sinceritate pentru toţi. Aceste cazuri trebuie să fie edificatoarele unui stat de drept.

(UPDATE 22:23) Nicolae Eşanu
: Justiţia există doar în cazul în care există credibilitate. Judecătorul judecă nu din ce aude din presă, ci doar din materialele din dosar.

(UPDATE 22:19) Igor Boţan:
Comuniştii bine fac că se adresează la CC. Ei o fac din prezmţia înclinaţiei Alianţei de a încălca legislaţia. Opoziţie îşi face treaba şi o face bine. Trebuie să recunoaştem acest lucru.

(UPDATE 22:15) Nicolae Eşanu
:Cazul Nogai e unul ieşit din comun. E o sfidare. Noi am încercat să creăm o separare a puterilor şi am creat de fapt un zid sistemului judecătorec.

(UPDATE 22:07) Ion Păduraru:
Instanţele care trebuiau să acţioneze nu au făcut-o. Iar cei care au acţionat nu au făcut-o în mod legal. Asta e problema.

(UPDATE 22:03) Igor Boţan:
Hotărârea Curţii Constituţionale este una perfect corectă. Angajarea răspunderii de către Guvern a fost urmată de un scandal politic. Era necesar ca CC să se exprime asupra problemei date. Aceste legi au fost promulgate de către preşedintele ţării.

(UPDATE 21:55) Alexandru Solcan:
La noi orice decizie juridică se transformă în una politică, deşi ar trbui să fie invers.

(UPDATE 21:52) Nicolae Eşanu
: Demnitari ide stat nu au voie să se pronunţe asupra hotărârilor Curţii Constituţionale. Ei trebuie să ia act şi atât.

(UPDATE 21:50) Ion Păduraru:
Avem un site al CSJ. Judecătorii îşi permir să dee replici avocaţilor, dacă cei din urmă le critică hotărârile.

(UPDATE 21:46)
Viorel Cibotaru: Judecătorii ar trebui să se bucure de un mai amare respect din partea cetăţenilor, decât politicienii şi ceilalţi. Ei sunt arbitri. Eu nu am văzut procurori săraci. E o ruşine.

(UPDATE 21:41) Ion Păduraru:
Guvernul ca instituţie nu a avut alte instrumente de reacţie. Celelate instituţii, care puteau să acţioneze, nu făceau nimic.

(UPDATE 21:35) Nicolae Eşanu
: Procedura asumării răspunderii de către Guivern nu este foarte detaliat explicată. Guvernul îşi poate asuma răspundere în faţa Parlamentului. Curtea Constituţională a spus în hotărâre că a fost trimisă scrisoare ceea ce nu este permis. Atât timp cât Parlamentul era în vacanţă, Guvernul nu putea să-şi asume responsabilitatea.

Legea Anti-raider, din nou pe masa discuţiilor. Şi din nou, subiectul stârneşte reacţii controversate. De data aceasta între premierul Vlad Filat şi Curtea Constituţională. Ultima a declarat neconstituţională asumarea răspunderii Guvernului în cazul legii Anti-raider. Prim-ministrul a rămas surprins de această hotărâre a Curţii. Dar dacă e să lăsăm la o parte toate neplăcerile, cu ce avem de făcut, de fapt?

Unii experţi vorbesc despre supremaţia legii, alţii - despre dreptatea făcută pe placul raiderilor, făcând aici o referire şi la cazul vestitului judecător Nogai. Pentru participarea în atac raider acesta s-a ales doar cu o mustrare aspră! Despre Constituţie şi raideri vorbim în câteva clipe.

Invitaţii din seara de astăzi sunt avocatul, fostul ministru al Justiţiei Ion Păduraru; fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu; politologul Alexandru Solcan şi analiştii politici Viorel Cibotaru şi Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu