Legea anti-propagandă, votată în Parlament. PSRM şi PCRM, singurele partide împotrivă

Embed:

Legea anti-propagandă a fost aprobată astăzi de către Parlament cu votul a 61 de deputați. Legea a fost susținută de către deputații PDM, PL, Grupul PPE și PLDM. Documentul a fost dezbătut mai bine de două ore și ca de obicei nu s-a lăsat fără replici între aleșii poporului.

Proiectul a fost inițiat de președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

"Cu 61 de voturi, proiectul numărul 189 din 13 iunie 2017 a fost votat și primit în două lecturi", a spus vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc.

Deputații socialiști au întrebat dacă evenimentele din Uniunea Europeană reflectate în știri vor fi considerate drept propagandă.

"Dacă un post de televiziune sau mai multe posturi de televiziune din afară, chiar și din Republica Moldova, vorbesc despre unele evenimente care au loc de exemplu în Uniunea Europeană, referitor la ieșire Marii Britanii din Uniunea Europeană, Brexit-ul. Sau acele probleme care le-a avut și le are Spania cu Catalonia. Ea se va considera drept propagandă îndreptată împotriva Republicii Moldova?", a întrebat parlamentarul socialist, Vasile Bolea.

"D-le maestru în sport și în demagogie. Conceptul este limitarea doar a emisiunilor informative, analitice, politice, militare. Acest proiect de lege nu-și pune ca scop, nu va fi închis niciun post de televiziune străin, categoric", a răspuns democratul Sergiu Sîrbu.

"Dvs. o să ieșiți și o să spuneți că KVN-ul sau filmul cu desene animate Mașa şi Medvedi tot poate să fie o propagandă", a spus socialistul Vasile Bolea.

"Să nu vă fie frică! Dvs. veți avea posibilitatea și în continuare să priviți Mașa și Medvedi. Noi aceste emisiuni distractive pentru copii și pentru dvs. nu le vom închide niciodată în viață", i-a replicat Sîrbu.

"Trandafirul miroase a trandafir. Dar dacă roza de stropit cu altceva va mirosi urât", a spus socialistul Vasile Ţurcan.

"Eu nu știu cu ce udați dvs. trandafirii dvs., dar trandafirii noștri noi îi udăm cu apă, ei cresc, înfloresc și sunt mai frumoși de zi cu zi. Vă mulțumesc", i-a răspuns democratul Sergiu Sîrbu.

Deputații comuniști, în semn de protest, s-au retras din plenul Parlamentului.

"Nu poate nimeni să-mi interzică mie ce canal și ce emisiune să privesc eu. Nici într-un caz. Ce lege n-ați adopta voi", a spus comunistul Vladimir Voronin.

"Fracțiunea Partidului Comuniștilor este categoric împotriva acestui proiect de lege. Suntem împotrivă ca această lege să fie votată în lectura a doua, pentru că va încălca Regulamentul Parlamentului", a declarat deputatul PCRM, Inna Şupac.

Deputații liberali, liberali-democrați și ai grupului Popular European au susținut proiectul de lege.

"Toți liberalii din Europa au înțeles că propaganda rusească distruge picătură cu picătură drepturile omului și a poporului. Vreau să vă spun că de azi înainte, votând acest proiect de lege, emisiunea Davai pogovorim o să se numească Davai pomolcim", a spus liberalul Mihai Ghimpu.

"Acest proiect este de fapt un pas mic în asigurarea spațiului informațional și trebuie să continuăm, inclusiv, cu alte măsuri și mai ales cu creșterea nivelului de cultură informațională", a declarat deputatul din Grupul PPEM, Mihaela Spatari.

Scopul legii este combaterea propagandei străine prin intermediul posturilor retransmise. Interdicţia se referă doar la programele informative, analitice şi militare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu