Legea anti-propagandă, una dintre preocupările Federaţiei Ruse

Embed:

Legea anti-propagandă, aşa cum a fost supranumită iniţiativa privind securizarea spaţiului informaţional din ţara noastră, este una dintre preocupările Federaţiei Ruse. Subiectul a fost discutat în cadrul vizitei de ieri, la Moscova, a ministrului de Externe, Nicu Popescu. Detaliile discuţiilor au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a confirmat că subiectul securizării spaţiului informaţional, a fost discutat, la iniţiativa autorităţilor de la Moscova.

"Colegii noştri din Federaţia Rusă au ridicat acest subiect. Răspunsul meu a fost că legile au fost adoptate în Parlament, legile sunt modificate în Parlament. La această etapă eu nu văd nici măcar teoretic că ar exista o majoritate parlamentară care şi-ar dori modificarea acestei legi", a spus ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. 

Anterior, preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, a declarat că alianţa de guvernare ar putea renunţa la legea anti-propagandă. Potrivit liderului PSRM, relaţiile dintre Moldova şi Rusia au devenit tensionate după ce fosta guvernare democrată a adoptat această iniţiativă.

Legea privind securizarea spaţiului informaţional a fost votată de majoritatea parlamentară în anul 2017. Documentul a fost respins de două ori de către președintele Igor Dodon, iar pentru refuzul premeditat de a-și exercita atribuțiile prevăzute de lege, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe şeful statului, iar legea a fost promulgată de către preşedintele de atunci al Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit acestei legi, posturile de radio și televiziunile din Republica Moldova nu au dreptul să difuzeze programe cu conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Printre statele care intră sub incidenţa acestei legi se numără şi Federaţia Rusă.

Lasă un comentariu