LEGE REVIZUITĂ ÎN RADA SUPREMĂ. Cinci proiecte, dezbătute mâine în comisia parlamentară din Ucraina

Embed:
Rada Supremă de la Kiev se grăbeşte să revizuiască legea privind acordarea votului de neîncredere preşedintelui ţării. Cinci proiecte de lege vor fi dezbătute mâine în comisia juridică a parlamentului din ţara vecină, iar joi vor fi incluse pe ordinea de zi pentru a fi supuse votului. 

Dacă modificările legii vor fi aprobate în Radă, atunci actualul lider de la Kiev, Petro Poroşenko ar reuşi să o promulge. În prezent, iniţiativele sunt susţinute de membrii partidelor Samopomoşi şi Frontul Popular, care împreună numără 105 de deputaţi. Acestora ar putea să li se alăture şi Blocul Petro Poroşenko, cu 135 de deputaţi în Radă.

Conform Constituţiei Ucrainei, preşedintele este demis prin impeachment dacă se constată că a trădat patria sau a săvârşit alte infracţiuni grave. Pentru a dovedi asemenea acţiuni, parlamentul creează o comisie de anchetă, iar concluziile sunt dezbătute ulterior în plen.

Cel puţin 300 de deputaţi ai Radei din cei 450 trebuie să voteze pentru retragerea împuternicirilor constituţionale ale preşedintelui. Ultima dată, procedura a fost aplicată în ţara vecină în 2014. Cu voturile a 328 de deputaţi a fost înlăturat din funcţie Viktor Ianukovici. 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu