Lege controversată: 3 ani de închisoare pentru Holocaust. Senatul Poloniei a votat

Senatul Poloniei a votat la 27 ianuarie un nou proiect de lege care a fost aprobat de camera inferioară a parlamentului polonez, ce va fi trimis şi  preşedintelui Andrzej Duda pentru promulgare.

Proiectul prevede că orice persoană care acuză statul polonez pentru Holocaust şi complicitate la crimele comise de către nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial, riscă până la 3 ani de închisoare.

Şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cuvântul ebraic "Holocaust" este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS) susţine că proiectul are ca obiectiv protejarea reputaţiei ţării şi prevenirea utilizării unui limbaj incorect pentru a descrie istoria.

Nu au întîrziat să apară şi controverse. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Polonia că încearcă să nege istoria, declarînd că "Nu avem toleranţă pentru distorsionarea adevărului şi rescrierea istoriei sau negarea Holocaustului".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu