LEGE CONFUZĂ. Un funcţionar riscă amendă pentru că a răspuns în limba română

Embed:

Un funcționar din cadrul Preturii sectorului Centru din Capitală riscă amendă sau chiar privarea dreptului de a-și desfășura activitatea pentru un termen de până la un an, pentru că i-a răspuns unui petiționar în limba română, și nu în limba rusă cum a solicitat acesta. Petiţionarul a expediat un document în adresa Preturii Centru în limba rusă şi a solicitat ca răspunsul să fie oferit, la fel, în limba rusă. 

Pentru că nu i-a fost respectată doleanţa, bărbatul l-a acţionat pe funcţionar în judecată pentru "nerespectarea Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova".

Magistraţii însă spun că s-au pomenit într-o situaţie confuză. Şi asta pentru că pe de o parte există o lege actuală care scrie că funcţionarii sunt obligaţi să vorbească limba de stat, pe de altă parte, legea veche adoptată în 1989 care încă nu a fost abrogată, spune că funcţionarii publici trebuie să vorbească în limba în care a solicitat petiţionarul. Astfel, magistraţii au sesizat Curtea Constituţională să facă o claritate în acest caz şi au suspendat examinarea mai departe a cauzei contravenționale privind învinuirea funcționarului.

Angajatul vizat a refuzat să vorbească în faţa camerelor de luat vederi, dar la telefon ne-a spus că a acţionat conform legii.

I-a luat apărarea şi vicepretorul sectorului Centru. Angela Mistreț spune că în octombrie anul trecut, instituţia a expediat şi un demers către preşedintele comisiei Juridice din Parlament, Sergiu Litvinenco.

"Am primit un răspuns precum că, bazându-ne pe legislaţia în vigoare, trebuie să menţionăm că nu a fost identificată o normă legală în vigoare care ar prevedea obligativitatea emiterii răspunsurilor din partea autorităţilor publice în limba rusă", a afirmat vicepretorul sectorului Centru, Angelina Mistreţ.

Contactat telefonic de postul nostru de televiziune, preşedintele Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan, a confirmat că instituţia are pe agendă o astfel de sesizare şi urmează să o examineze.

loading...

Lasă un comentariu