Lecții care pot salva vieți! 1.500 de elevi sunt instruiţi de studenții USMF cum să acorde primul ajutor

Oricine poate acorda primul ajutor medical în caz de necesitate, iar uneori, acest lucru poate salva o viaţă. Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testimiţeanu", şi-au propus să instruiască timp de două luni în jur de 1.500 de elevi despre cum se face corect acest lucru.

Astăzi, viitorii medici au ajuns la liceul Teoretic Gheorghe Asachi din Capitală, unde le-au prezentat tinerilor tehnici de resuscitare şi cum se face respiratia gură la gură.     

Masajul cardiac, este o procedură destul de complicată din punct de vedere fizic. S-a constat că 30 de minute de resuscitare, este echivalent cu 7 kilometri de alergări. Aşa că în astfel de cazuri, persoana care efectuează manevrele, la sigur va avea nevoie de un înlocuitor pentru câteva momente de respiro.

Viitorii medici spun că aceaste manevre simple pot salva viaţa unui om, iar fiecare persoană trebuie să cunoască cum să le îndeplinească corect.

"Deci mâinile mele sunt drepte. Trebuie să am o frecvenţă de 100, 120 pe minut şi o adâncime de 4-5 cm".

Elevii au învăţat din prima tehnicile de bază de acordare a primului ajutor şi în caz de înec cu mâncare.

"În această zonă, mai sus de buric să ţinem încordat, să punem piciorul între.. şi apucăm, şi apăsăm. Aşa şi salvăm viaţa omului".

Studenţii de la medicină i-au învăţat pe elevi cum să acorde primul ajutor şi bebeluşilor.

"Am înţeles care sunt acele anumite cazuri excepţionale când trebuie să acorzi primul ajutor şi în cazurile când nu trebuie din cauza că dacă îl acori când nu trebuieşte poţi să faci mai rău".

Viitorii medici spun că aceste lecţii le vor fi foarte utile elevilor.

"Oamenii care ar putea să aibă nevoie de acest ajutor pot fi şi părinţii acestora, pot fi prietenii lor, pot fi chiar ei. Şi în astfel de cazuri ar fi bine măcar o bază să o aibă", a spus studentă la USMF, Valeria Țurcan.

"În total sunt preconizate 30 de instituţii, din municipiul Chişinău, raioanele Ialoveni şi Străşeni. La moment suntem la a 13-a instituţie", a spus preşedintele ASRM, Gheorghe Buruiană.

Lecţia oferita de studenţii de la Universitatea de Medicină a durat aproximativ două ore. Scopul unor asemenea acţiuni este ca elevii să înţeleagă că pot salva vieţi prin intermediul unor tehnici simple.

În cadrul programului de instruire sunt implicaţi în jur de 40 de studenţi voluntari. Proiectul a fost implimentat cu susţinerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu