Leancă: Regimul liberalizat de vize cu UE depinde de cum ne vom face tema pentru acasă

Embed:

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a declarat că Moldova are toate şansele să obţină până la finele lui 2012 regim liberalizat de vize cu Uniunea Europoeană. Acest lucru, însă, depinde de modul în care vom implementa reformele cerute de europeni, a explicat Leancă la emisiunea Fabrika.

"În linii mari cred că mersul nostru este unul bun şi sper că la sfârşitul lui 2012 să raportăm rezultate pozitive. Şansa de a obţine acest regim depinde şi de ceea ce vom întreprinde. Am avut 41 de acţiuni fixate în proiect şi deja ţine de cât de repede ne vom mişca şi mai departe în modificarea cadrului legal şi punerea în practică schimbărilor. Depinde de cum ne vom face tema pentru acasă", a declarat Iurie Leancă.

Totodată, ministrul a reiterat că în cazul în care nu va fi ales şeful statului şi vom avea alegeri anticipate, am rămâne cu anumite reforme în urmă.

"Dacă Moldova nu va îndeplini acele cerinţe stipulate în documentele europene, atunci, sigur, ne-am putea aştepta ca regimul liberalizat de vize pentru noi să fie amânat", este de părere directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

"Aceasta este realizarea Alianţei şi mi se pare logic să se continue maximal în această direcţie. Regimul liberalizat de vize este direcţia unde AIE are cu ce ieşi în faţa electorilor.  Însă, astăzi, situaţia este de aşa natură că oricând ne putem aştepta la un alt Guvern, care să vină cu alte priorităţi, iar oamenii să se aleagă cu perspective înşelate", crede analistul politic Anatol Ţăranu.

Întrebat dacă regimul liberalizat de vize pentru UE înseamnă regim de vize cu statele membre ale CSI, ministrul de Externe a negat. "Nu există niciun automatism în acest sens şi sunt sigur că nu se va întâmpla acest lucru", a precizat Iurie Leancă.

"Sper că până la finele anului 2012 să obţinem acest regim şi aş vrea ca domnul Leancă să nu aibă motive pentru a-şi prezenta demisia", a concluzionat analistul politic Igor Boţan.

Ministrul de Externe, Iurie Leancă, a declarat, anterior, că Moldova va obţine regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană până la finele anului 2012.  În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Leancă a declarat că îşi va da demisia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu