Leancă după întrevederea cu Kojara: Ne dorim o apropiere economică între Chişinău şi Tiraspol

Embed:

Chişinăul îşi doreşte o apropiere economică între cele două maluri ale Nistrului. Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, după întrevederea cu ministrul de Externe al Ucrainei, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Leonid Kojara, care se află într-o vizită oficială la Chişinău. Kojara urmează să se întâlnească cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti. 

"Îndemnăm Tiraspolul să privească soluţionarea conflictului transnistrean nu doar din punct de vedere politic, ci şi economic. În cadrul negocierilor din formatul 5+2, partea moldovenească a propus ideea creării unui spaţiu economic unic pe malurile Nistrului", a precizat Leancă.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, a declarat că ţara sa vede soluţionarea conflictului transnistrean prin prisma formatului de negocieri 5+2.

"Ucraina este interesată ca în procesul de reglementare a conflictului să nu fie pauze şi desigur consider că problemele ce ţin de statutul politic trebuie soluţionate prin negocieri. Acest subiect îl voi discuta la Tiraspol", a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Totodată, şeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, a reitereat necesitatea retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul regiunii transnistrene şi schimbarea statutului misiunii de pacificatori în una civilă.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE a avut o întrevedere şi cu şeful statului, Nicolae Timofti. Cei doi oficiali au discutat despre schimbarea statutului trupelor de menţinere a păcii într-o misiunea civilă şi necesitatea retragerii armatei ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene.

"Multe dintre poziţiile privind retragerea armatei şi alte probleme sunt discutate de mult timp, dar necesită a fi luată o decizie mai concretă. Deocamdată partea ucraineană ascultă, trebuie să analizeze şi să se expună atunci când va fi cazul", a concretizat Timofti.

Mâine, ministrul de Externe al Ucrainei se va deplasa la Tiraspol, unde va avea o întrevedere cu Evghenii Şevciuk.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu