Leancă despre Moldova la 20 de ani de Independenţă: Încă nu are dreptul să se vrea membru asociat al UE

”Am reuşit puţin în sensul creării unui stat viabil şi ancorat într-un sistem de repere economice, politice şi de securitate în această perioadă. După 20 de ani de mişcări deseori foarte haotice, lipsite de coerenţă, lipsite de înţelegere profundă a ceea ce înseamnă acest interes naţional, se pare că există o înţelegere consensuală a elitelor politice din  Republica Moldova, dar şi sprijinite masiv de cetăţeni că obiectivul prioritar este integrarea în Uniunea Europeană”. Declarația îi aparține ministrului de Externe, Iurie Leancă, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Șeful diplomației de la Chișinău consideră că diminuarea procesului de reformare a instituțiilor statului poate afecta relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Dacă vom reuși să menținem pasul cadențat, însă, vom putea obține, fără probleme, un regim de liber schimb și posibilitatea de a călători fără vize în UE.

”Dacă vom reuşi să ne mişcăm aşa cum ne-am mişcat în 2010, eu sunt destul de optimist, cu toate aceste probleme din interiorul Uniunii Europene, că ceea ce ne-am propus noi – de recunoaştere a eligibilităţii, de obţinere a regimului fără vize, de construire a acestei zone de liber schimb, - acestea ar urma să ne aducă acolo unde vrem noi: transformarea cetăţeanului moldovean în cetăţean european. Cred că vom reuşi”, spune Iurie Leancă.

Ministrul a mai declarat că nerezolvarea conflictului transnistrean nu reprezintă un obstacol în procesul de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană.

„Nereglementarea conflictului nu este un impediment. Din contra, am convins partenerii noştri europeni că integrarea Moldovei, apropierea de aceste standarde, creşterea nivelului de viaţă în Republica Moldova, pe malul drept, creşterea atractivităţii urmare a acestei apropieri va crea condiţii şi premize suplimentare pentru a găsi soluţii viabile şi durabile pentru conflictul transnistrean”, afirmă Iurie Leancă.

Oficialul consideră că, deocamdată, este devreme pentru ca Republica Moldova să se prezinte în anticamera UE şi să depună cererea de membru asociat.

„Astăzi încă este devreme să mergem cu această cerere. Nu poţi doar declarativ să vorbeşti despre ataşamentul la principiile şi valorile respective. Trebuie să mai faci ceva. Şi cei din afară ştiu exact că avem probleme”, a conchis ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu