LEANCĂ, AUDIAT LA PARLAMENT. Ce a spus fostul prim-ministru despre frauda bancară

Embed:

Decizia Guvernului Leancă de a oferi Băncii Naționale garanţii de stat pentru acordarea creditelor de urgenţă Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank a fost singura soluție pentru a salva depunerile cetățenilor în cele trei bănci.

Este explicația fostului prim-ministru Iurie Leancă, audiat astăzi timp de aproximativ 45 de minute de către Comisia parlamentară privind frauda bancară.

"Dacă nu se făcea chestia aceasta, atunci cetățenii, cei 500 de mii, își pierdeau depunerile. Se făceau deja, la insistența instituțiilor financiare cu Banca Națională și cu Ministerul Finanțelor, exerciții de simulare ce se întâmplă în cazul în care cade banca. Asta a fost tot ce am putut atunci face. Să stingem focul și după aia să intervenim pentru a remedia, a recupera banii și a pedepsi pe cei vinovați", a spus IURIE LEANCĂ, fost prim-ministru.

Amintim că în toamna anului 2014, a fost emisă o garanție de stat în sumă de 9,5 miliarde de lei, iar în martie 2015, cea de a doua -  în mărime de peste cinci miliarde de lei. Tot astăzi, Comisia privind frauda bancară urmează să-l audieze pe  Andrian Candu, care a condus în acea perioadă Ministerul Economiei, și  pe fostul ministru al Finanțelor Anatol Arapu. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu