LE GOLESC BUZUNARELE. Ce spun oamenii despre primele facturi la lumină din această toamnă

Embed:

Toamna a venit la pachet cu primele facturi mai mari pentru lumină. Furnizorii de energie au facturat consumul de curent cu tarif majorat din data de 23 august, iar de câteva zile în casele oamenilor ajung şi primele chitanţe ce vor afecta direct bunăstarea moldovenilor.

Indignrarea este mai mare în nordul ţării, unde lumina s-a scumpit cu tocmai 32 de bani per kilowat oră. Vârstnicii de la Bălţi afirmă că nu ştiu cum se vor descurca la iarnă, atunci când costurile întreţinerii vor depăşi pensia.

"A venit prima factură, cei drept că ei au majorat doar pentru ultimile opt sau 10 zile, 36 de lei sau nu mai ştiu cât acolo, dar oricum, pentru ei va fi mult, şi pentru noi va fi mai greu. Dar odată ce lumina s-a majorat, cine ştie, acuş vor începe să scumpească poate şi apa, căldura, totul spre asta duce."

Deşi are 54 de ani, Gheorghe Romanov trăieşte din pensia de invaliditate. Pentru el şi minimul necesar est eun lux, întrucât banii nu-i ajung decât să supravieţuiască. Acum bărbatul spune că va trebui să renunţe la unele medicamente pentru a plăti factura la lumină.

- Eu primesc o pensie de 2.300 de lei.
- (reporter) Şi cu aceşti sunteţi nevoit să trăiţi?
- Dar cum credeţi!
- (reporter) Dar la ce cel mai mult se duc banii?
- Pe medicamente."

Pentru femeia din imagini factura la lumină a venit ca o sentinţă. Bătrâna spune că încearcă să fosescă mai rar cuprorul elctric, dar şi televizorul pentru a economisi câţiva bănuţi. Economiile aparent nesemnificative, sunt mari pentru o femeie cu o pensie de doar 900 de lei.

"Ei, guvernarea, trebuiau să se consulte cu oamenii, la fiecare primărie, din fiecare raion. Nouă ne este foarte greu. La noi când vine factura pentru lumină, noi nu o achităm niciodată la timp ci mereu cu 10 zile după ce expiră termenul, încercăm să tragem de timp cât putem. Câteodată deja nu mai putem şi mergem la responsabilii cu facturile şi cerem ca factura de pe o lună să o scoată, iar de acum încolo vom avea greutăţi mai mari pe umeri."

Indignați, oamenii spun că au aşteptat schimbări în bine de la noua guvernare, autorităţile, însă, dau dovadă de indiferenţă.

"Guvernarea să fie sănătoasă şi cei care au majorat preţurile la electricitate, fie ca ei să trăiască pe pensia mea. Eu am lucrat ca sudor, tâmplar, cu motoarele am lucrat."

Din 23 august tarifele au crescut cu aproape 17 la sută pentru locuitorii din nordul ţării şi cu şase procente pentru sud şi centru, inclusiv Chişinău.
Amintim că, anul trecut, la propunerea Guvernului Filip, energia electrică pentru consumatorii Gas Natural Fenosa s-a ieftinit cu 20 de bani, iar pentru cei din nordul ţării, cu 21 de bani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu