Le-au promis oamenilor apă și canalizare, dar nu au bani pentru a finanța proiectele

Embed:

Le-au promis oamenilor apă și canalizare, dar nu au bani pentru a finanța proiectele.

În această situație s-a pomenit Fondul Ecologic Național, care și-a asumat susţinerea unor proiecte a căror valoare depășește bugetul instituției de câteva ori.

Construcțiile demarate în sute de localități din țară au fost sistate, iar mii de oameni sunt nemulțumiți, după ce au contribuit și ei cu sume de bani.

"Acum la Fondul Ecologic Național se află 345 de proiecte care sunt active, depuse încă din anul 2013 până în 2017. Pentru finalizarea lor ar fi nevoie de 2,4 miliarde de lei", a spus viceministrul Agriculturii și Mediului, Ion Apostol.

Membrii Comisiei de Mediu al Parlamentului au constatat că instituția are nevoie de cel puțin șapte ani pentru a acoperi cheltuielile asumate.

"Noi avem astăzi sate săpate în lung și în lat de noroi oamenii până la genunchi, după ploi. Ca să le finalizăm pe cele contractate noi mai avem nevoie încă șapte ani", a spus președintele Comisiei de Mediu a Parlamentului, Radu Murdeac.

În pofida problemelor cu care se confruntă, instituția continuă să accepte cereri de finanțare.

"Astăzi mai avem 330 de cereri, proiecte depuse. Oamenilor le spuneți că Fondul este inactiv și este blocat? Noi după lege nu avem voie să nu acceptăm proiectele care vin."

Într-o astfel de situație s-au pomenit și locuitorii satelor Seliștea Nouă și Tuzara din raionul Călărași.

În urmă cu cinci ani, acolo au început lucrările de construcție a unei rețele de canalizare în valoare de peste șase milioane de lei.

Oamenii au contribuit cu câte o mie de lei, fiind adunate 140 de mii de lei.

În 2015 construcția a rămas blocată, deoarece Fondul Ecologic nu a aprobat finanțarea pentru ultima etapă a proiectului. Iar consecințele sunt grave.

"Acum majoritatea oamenilor din sat are mașini de spălat și-au mai construit băi, au haznale particulare, care dau drumul la apă în râpă", a spus secretarul Consiliului local din satul Tuzara, Ludmila Burghelea.

Oamenii sunt nemulțumiți că au dat bani degeaba.

"Am plătit cum plătește toată lumea, dar ce trebuia să așteptăm până îl face ei? Și eu mi-am făcut a noastră."

"Apeduct în comuna Tuzara avem din 2007. Zece ani tot apa curge, dar unde ... și sunt mii de tone de apă."

"Am canalizarea mea proprie. La fiecare jumătate de an trebuie să aduc mașina, ca să o curăț. Fiecare mașină mă costă 400-500 de lei."

Potrivit responsabililor, o soluție pentru depășirea situației ar fi comasarea Fondului Ecologic cu cel al Dezvoltării Regionale. Subiectul este la nivel de discuții.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu