Le alină durerile bolnavilor. Echipele mobile de îngrijire paliativă din Orhei, acasă la pacienţi. Ne implicăm cu sufletul

Embed:
Le alină durerile şi îi consolează pe bolnavi. Asta fac echipele mobile de îngrijire paliativă din Orhei, care astăzi şi-au vizitat pentru prima dată pacienţii după traningul de specialitate ce a avut loc săptămâna trecută. Beneficiarii sunt oameni care suferă de boli incurabile şi necesită o atenţie deosebită. Membrii echipelor spun că cea mai importantă este consilierea psihologică.

Victoria Tintiuc este directorul Asociaţiei "Aripile Speranţei" din Orhei. Este medic de profesie şi mereu şi-a dorit să ajute oamenii bolnavi. Lucrează în domeniul asistenţei paliative din 2014.

"Noi nu ne ducem la om în casă doar cu medicamente sau doar pentru a-i controla durerea fizică, noi ne implicăm cu sufletul. Dacă nu ai angajare sufletească, acestea nu se numesc îngrijiri paliative", a menţionat Victoria Tintiuc, directorul Asociaţiei "Aripile Speranţei".

Prima dată, echipa mobilă a bătut la uşa Lidiei din satul Mitoc. Femeia suferă de cancer în stadiu avansat.

"Ne dă o speranţă, nu în zadar sunt Aripile Speranţei. Ne dă o speranţă că mai avem de ce ne agăța puţin, s-o mai ducem puţin, să mai tragem nădejde la ceva", a precizat pacienta.

O altă pacientă care beneficiază de ajutor este Nadejda din satul Peresecina. Chiar dacă alături îi sunt mereu soţul şi nora, ea întotdeauna este bucuroasă să-i primească pe cei de la "Aripile Speranţei".

"Au venit fetele, au venit cu suflet plin, cu suflet deschis. Vorbesc cu mine, mă întreabă, dacă am nevoie de ceva spun să le dau un sunet", a spus Nadejda.

La cei 41 de ani, Valeriu locuieşte singur. Soţia şi fiica mai mare muncesc peste hotare, iar mezina este studentă. Echipa de îngrijire paliativă l-a ajutat să depăşească depresia şi să găsească puteri pentru a merge mai departe.

Săptămâna trecută a fost inaugurată prima reţea naţională de îngrijire paliativă. Proiectul a fost lansat de o organizaţie non-guvernamentală în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În reţea au fost incluse trei organizaţii din raioanele Ocnița, Orhei și Soroca.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu