Laureații premiilor Nobel 2019 şi-au primit distincțiile în cadrul a două ceremonii solemne

Laureații premiilor Nobel din acest an şi-au primit distincțiile în cadrul a două ceremonii solemne. La Oslo, în capitala Norvegiei, a avut loc decernarea trofeului pentru Pace.

Premierul Etiopiei, Abiy Ahmed, a primit distincţia pentru eforturile sale ce au culminat cu încheierea războiului dintre țara sa și Eritreea, care a durat peste 20 de ani.

"Accept acest premiul în numele africanilor şi cetăţenilor din întreaga lume care visează la pace şi care au obosit de coşmarul provocat de război", a comunicat câştigătorul premiului Nobel pentru Pace, Abiy Ahmed.

La Stockholm, în Suedia, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Nobel pentru medicină, chimie, fizică şi economie. Ultima distincţie este, de fapt, acordată de Banca Naţională a Suediei în memoria lui Alfred Nobel. Premiul pentru Medicină a fost câştigat de trei oameni de știință: William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe și Gregg Semenza. Ei au descoperit modul în care celulele se adaptează la un mediu ambiant în care nivelul de oxigen este scăzut.

"Este o descoperire atât în fiziologie, cât şi în medicină. Credem că această descoperire va sta la baza unor cercetări pe care le vor face alţi oameni de ştiinţă", a afirmat câştigătorul premiului Nobel pentru Medicină, Peter j. Ratcliffe.

Premiul Nobel pentru Fizică este împărţit tot de trei oameni de ştiinţă: James Peebles pentru descoperirile în domeniul cosmologiei, de Didier Queloz şi Michel Mayor, pentru descoperirea unei planete în afara sistemului nostru solar.

"Michel Mayor, Didier şi cu mine am făcut o amplă cercetare. Astfel am aflat că în vecinătatea noastră, în galaxia noastră, există cel puţin atât de multe planete cât şi stele", a menţionat câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică, James Peebles.

Americanul John Goodenough, britanicul Stanley Whittingham şi japonezul Akira Yoshino au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Chimie, pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion.

"Sunt un britanic stabilit în Statele Unite. John Goodenough este american, dar şi-a făcut cercetările în Marea Britanie. Akira Yoshino a lucrat în Japonia. Ştiinţa nu cunoaşte graniţe", a spus câştigătorul premiului Nobel pentru Chimie, Stanley Whittingham.

Premiul Nobel pentru Economie a fost decernat lui Abhijit Banerjee, Michael Kremer şi Esther Duflo. Lucrările celor trei au demonstrat că problema sărăciei poate fi combătută dacă este abordată țintit, în domenii precum educaţia şi sănătatea. Datorită lor, cinci milioane de copii din India au beneficiat de meditaţii la şcoală, iar în mai multe state au fost acordate subvenţii substanţiale în medicină.

În acest an, Academia Suedeză a decernat două Premii Nobel pentru Literatură. Scriitoarea poloneză Olga Tokarciuk a primit distincția pentru anul trecut, care nu a fusese acordată din cauza unui scandal sexual, iar autorului austriac Peter Handke i-a fost înmânat premiul pentru acest an.

loading...

Lasă un comentariu