Laundromat-ul rusesc, discutat de anchetatorii moldoveni cu reprezentanții Biroului Federal de Investigații din SUA

Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a avut o şedinţă de lucru cu reprezentanții Biroului Federal de Investigații din Statele Unite ale Americii. 

Reprezentanții Serviciului de la Chişinău au prezentat informații privind tehnicile de investigare financiară aplicate schemei de spălare de bani în proporții mari "Laundromat" și a fraudei bancare, precum și măsurile care au fost întreprinse în vederea consolidării sistemului național în lupta contra acestor crime. Despre aceasta instituţia a anunţat într-un comunicat de presă. 

CITEŞTE ŞI: Vizită SECRETĂ la Moscova. Şarco a discutat cu omologii ruşi despre schema de spălare a banilor implementată în Moldova de Platon

Laudromatul rusesc a afectat ţara noastră în perioada 2010 - 2014. Atunci, raiderul nr 1 în CSI, Veaceslav Platon, a spălat 20 de miliarde de dolari prin banca pe care o controla, Moldinconbank. Banii erau trimişi din Rusia în Moldova, apoi transferaţi într-o bancă din Letonia şi ulterior în mai multe conturi off-shore. Veaceslav Platon a fost reţinut la Kiev şi condamnat în Republica Moldova la 25 de ani de închisoare. De-a lungul anilor s-a constat că în schemele de spălare de bani în favoarea Rusiei au fost implicate instituţii financiare cu renume printre care Danske Bank, SwedBank, Nordea şi Raiffeisen Zentralbank.

Jurnaliştii de la Zeppelin.md au făcut o investigaţie care demonstrează că Laundromatul Rusesc şi Furtul Miliardului, numit Miliardomat, sunt două operaţiuni gestionate de către Veaceslav Platon. Scopul schemelor era compromiterea guvernării pro-europene de la Chişinău și zădărnicirea semnării acordurilor de asociere dintre Ucraina și Republica Moldova cu UE. 

Lasă un comentariu