Lăsatul Secului de carne. Ce NU au voie să facă creştinii în aceste zile

Embed:

Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșatei Judecăți - când se lasă sec de carne (11 februarie) și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai - când se lasă sec de brânză (18 februarie).

În calendarul ortodox, Postul Sfintelor Paști începe pe 19 februarie și se încheie pe 8 aprilie. Este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

După Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2018 urmează Săptămâna Albă. Această duminică ne ajută să ne gândim că toţi vom muri şi că vom ajunge la un moment dat să fim judecaţi de Dumnezeu, iar în timpul Postului Mare, avem şansa, prin pocăinţă, să dobândim un răspuns bun la această judecată, scrie dcnews.ro.

Urmează o săptămână, numită Săptămâna albă sau a brânzei, când putem mânca lapte, brânză şi ouă.

Apoi, pe 19 februarie începe Postul Paştelui, care se sfârşeşte la 7 aprilie. Nu se fac nunţi în intervalul de la Lăsatul secului de carne şi până la Duminica Tomii.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma Lăsată Secului, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post.

Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu