Laptele de capră, deja și pe rafturile magazinelor din Moldova. Care este prețul unui litru

Embed:

Laptele de capră poate fi găsit, în sfârşit, şi pe rafturile magazinelor din Moldova. Cu 20 de lei, puteţi lua un litru de de acest produs, cunoscut pentru efectul său curativ. Laptele este produs la ferma de capre din satul Vărăncău, raionul Soroca. Animalele au fost aduse acum patru ani din Austria şi sunt de rasa Alpina Franceză şi Sannen.

Iniţial, la ferma din Vărăncău au fost aduse 100 de capre, iar acum în ţarc sunt 340 de capete.

"Din 2016 am început a intra în piaţă cu lapte pasteurizat, ambalat.Pe parcursul unui an de zile văd că lumea începe, înţelege ce proprietăţi are laptele de capră, cât de benefic este pentru sănătatea omului.", a zis Vitalie Pârlii, administratorul fermei.

Înainte de a ajunge pe masa consumatorului, laptele trece prin mai multe etape.

"Laptele vine prin conductă şi se acumulează în rezervorul de acumulare. Se duce la maşina de ambalat, aici se ambalează, după ce este ambalat cantitatea necesară de lapte îl trecem la pasteurizare. Durata de pasterizare este de 30 de minute, temperatura de 73-74 de grade. ", a mai adăugat Pârlii, specialistul zootehnic.

După pasteurizare, laptele este pus la răcire pentru 30 de minute. Ulterior, este bun de livrat în magazine.

Pentru a da cantitatea necesară de lapte, caprele mănâncă după un regim special şi sunt vaccinate în mod regulat.

"Dimineaţa le dăm, în primul rând după ce le scoatem de la muls, le dăm urluială. După asta, după ce mănâncă urluiala, iaca fân le dăm. Şi seara venim, le dăm la muls în partea cealaltă. Şi după ce terminăm mulsul, eu mătur, spăl ghinişor, să fie curățel", a spus Parascovia Furdui, muncitoare.

Dacă orăşenii trebuie să meargă în magazine pentru laptele de capră, atunci pentru săteni este mai simplu. Familia Cazacu creşte capre de 30 de ani, iar laptele este nelipsit de pe masă.

"Laptele îl folosim pentru alimentația în gospodărie, preparăm caș, brânză fiartă, lapte acru. Laptele e foarte bun de capră. El este apropiat de laptele matern, adică e foarte benefic pentru copii.", a declarat Elena Cazac, locuitoare a satului Vărăncău, Soroca.

Produsul este preferat atât de copii, cât şi de adulţi.

"Laptele e foarte gustos, e limpede, e bun. "

"Laptele e tare gustos şi bun şi gras faci brânză şi smântână. Capră eu am ţinut vreo 30 de ani şi iaca am ajuns la 77 de ani. "

Medicii nutriţionişti spun că laptele de capră poate fi băut şi de copii încă de la vârste fragede. Acesta nu provoacă alergii şi este asemănător cu cel matern.

"Ceea ce chinuie cel mai mult lumea la moment sunt alergiile, laptele de capră este hipoalergen. Laptele de capră este foarte apropiat laptelui matern având practic aceleaşi proteine, glucide.", a afirmat medicul Lilia Plămădeală.

Consumul de lapte de capră creşte imunitatea organismului, menţine nivelul tensiunii în limite normale şi previne îmbătrânirea.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu