Lansarea rachetei Ariane 5, anulată în ultimele secunde după ce un motor s-a aprins

Lansarea unei rachete din gama Ariane 5 care trebuia să decoleze marți de la Centrul spațial Kourou din Guyana Franceză la ora locală 18:51 (21:51 GMT) și să plaseze pe orbită doi sateliți comerciali, Intelsat 37e și BSAT-4a, a fost anulată în ultimele secunde ale numărătorii inverse, a relatat AFP, potrivit Agerpres.ro.

A fost un fapt excepțional, confirmat de o înregistrare televizată a numărătorii finale: directoarea operațiunilor de lansare a anunțat cu voce tare ultimele secunde de dinainte de decolare — celebra secvență "5, 4, 3, 2, 1" — și a rostit apoi fraza "aprindere a motorului Vulcain", programată pentru momentul H 0 (H zero). În acel moment, flăcări au fost vizibile sub lansator, ca în timpul oricărei decolări.

Însă racheta a rămas lipită de rampa de lansare și, câteva secunde mai târziu, directoarea misiunii a anunțat: "Lansare anulată".

Lansarea a fost întreruptă între momentele H0 și H+7 secunde (data prevăzută pentru pornirea treptelor cu acceleratoare cu carburant-praf), fapt confirmat într-un comunicat transmis de compania Arianespace.

"În ultimele secunde ale numărătorii inverse a lansării VA239, atunci când motorul Vulcain al Treptei Principale Criotehnice tocmai fusese pornit, un control a detectat o anomalie la nivelul rachetei, întrerupând cronologia finală a lansării", a explicat într-un comunicat această companie franceză.

"Lansatorul și sateliții Intelsat 37e și BSAT-4a au fost transportați în condiții de siguranță. Analizarea datelor este în derulare, pentru a determina motivele acestei anomalii. În paralel, lansatorul va fi transferat în Hangarul de Asamblare Finală (BAF) pentru a fi repus în configurația de zbor", a precizat același comunicat.

"Arianespace va fixa o nouă dată pentru această lansare cât mai curând posibil", a transmis compania franceză.

Aceasta ar fi trebuit să fie cea de-a cincea lansare din 2017 a unei rachete din gama Ariane 5 și cea de-a noua lansare din acest an operată de Arianespace.

Precedenta lansare anulată a unei rachete Ariane 5 (lansare anulată după aprinderea motorului Vulcain) datează din martie 2011.

Intelsat 37e este un satelit de debit înalt construit de Boeing, ce va oferi servicii de telecomunicații de înaltă performanță.

BSAT-4a este un satelit al Broadcasting Satellite System Corporation (B-SAT), operatorul sateliților de teledifuzare din Japonia. El va oferi servicii de teledifuzare digitală directă în întregul arhipelag nipon.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu