LACRIMI şi DURERE! Petru Bogatu a fost petrecut pe ultimul drum

Embed:

Cunoscutul ziarist Petru Bogatu a fost condus pe ultimul drum. Jurnalistul a fost înmormântat la Cimitirul "Sfântul Lazăr", iar la ceremonie au participat doar membrii familiei.

Într-o postare pe Facebook, soţia sa, jurnalista Viorica Cucereanu, a dezvăluit că, de aproape 12 ani, Bogatu suferea de o boală gravă de sânge, despre care nu a aflat niciodată întrucât a fost tăinuită, la început de doctori, iar apoi chiar de ea însăşi. 

"Fac aceste detalii publice pentru că este poate lecția principală a vieții lui Petru: să scrii, să perseverezi în a convinge, a explica, a educa și a cultiva spirite, mentalități și conștiințe, să citești și să studiezi neostenit pe fundalul unei maladii tot mai istovitoare, în ultimii doi ani cu tot mai multe perfuzii și transfuzii de sânge!" a mărturisit Viorica Cucereanu. 

Ea a scris şi despre încercările l-a care a fost supus soţul ei din cauza verticalităţii de care a dat dovadă de-a lungul carierei. În 1998, el a supraveţuit unei tentative de asasinat. Petru Bogatu era candidat la scrutinul parlamentar din partea PPCD, se deplasa la o întâlnire cu alegătorii, un camion ar fi încercat să intre în mașina în care se afla împreună cu Sergiu Mocanu. 

Veronica Cucereanu ne-a spus că soţul ei era un om al credinţei şi ţinea Biblia mereu pe masă. Despre asta ne-a vorbit şi colegul, dar şi prietenul său Nicolae Negru.

"Mă miram întotdeauna şi de convingerile lui, într-un fel, pentru că, mei, uneori, mi se părea că nu cadrau cu spiritul lui critic, inteligent. De obicei, intelectualii sunt mai depărtaţi de biserică, de Dumnezeu, el era foarte apropiat", a spus Nicolae Negru, jurnalist. 

Nicolae Negru îşi aminteşte că l-a văzut prima dată pe Petru Bogatu la televiziunea publică, unde avea o emisiune de analiză. Peste câţiva ani, el a plecat de la televiziunea publică, pentru că nu a vrut să renunţe la convingerile sale.

"L-au alungat de la televiziunea publică, s-a schimbat puterea şi prin 93,94. El nu convenea autorităţilor", a spus Nicolae Negru, jurnalist.  

Iar Nicolae Federiuc spune că l-a cunoscut pe Petru Bogatu în redacţia ziarului "Flux".

"El a fost un erudit, un intelectual desăvârşit şi a fost şi un maestru al scrisului, ceea ce, repet, este foarte greu să găseşti la un singur om. Noi am rămas mai săraci din punct de vedere al profunzimii, al competenţei şi al felului individual de a fi al omului", a zis Nicolae Federiuc, jurnalist.

De-a lungul carierei sale, Petru Bogatu a crescut şi zeci de jurnalişti. Ziaristul a predat jurnalismul de agenţie şi de investigaţie, la Universitatea de Stat.

"Am certitudinea că atunci când dădea articolele, Petru Bogatu îl avea în faţă pe cititorul concret, îi simţea prezenţa, îi citea gândurile şi aşteptările şi se apropia de cititor prin cuvântul său", a menționat Mihai Guzun, conferenţiar universitar.
 
Vestea morţii lui Petru Bogatu l-a întristat şi pe ambasadorul României la Chişinău. Într-o postare pe Facebook, Daniel Ioniță a scris că Petru Bogatu s-a evidențiat printr-un avis de profesionalism și o gândire critică şi că a fost un adevărat patriot. 

Petru Bogatu s-a născut în satul Sucleia din stânga Nistrului. El a fost distins cu Ordinul Republicii și Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor în România. Ziaristul a mai fost eseist, autorul a patru cărți, inclusiv a unui roman polițist, un volum de proză și publicistică, precum şi a unui manual de jurnalism.

loading...

Lasă un comentariu