Lacrimi și durere. Muncitorii care și-au pierdut viața în mina de la Pașcani, PETRECUȚI PE ULTIMUL DRUM

Embed:

Zi de doliu la Măgdăceşti, raionul Criuleni. Cei trei mineri, care și-au pierdut viața în accidentul produs, luni, la cariera de piatră de la Pașcani, au fost petrecuți astăzi pe ultimul drum. Între timp, un reprezentant al companiei care gestiona activitatea minei a fost arestat. 

Printre lacrimi, toţi, care au participat la funeraliile celor trei bărbaţi, au spus că aceştia au plecat prea devreme dintre noi.

"Este o tragedie foarte mare. Aceştia trei s-au dus pe negândite. Cine a ştiut că aşa se va întâmpla. Înainte mai controlau, dar acum lucrează pentru cineva, primesc te neri ce şi cineva se îmbogăţeşte".

" Nişte băieţi de treabă, foarte binevoitori. Se salutau tot timpul".

"N-am auzit în toată Moldova de aşa întâmplare, de aşa caz. Suntem toţi îndureraţi. Au rămas soţiile, copii care la cine vor mai striga: "Tata"?

"Foarte buni băieţi s-au dus în pământ. Toţi au fost ca lumea, nu cinsteau, nu erau scandaloşi".

Colegii minerilor decedaţi cred că adminstraţia carierei de piatră se face vinovată de cele întâmplate.

"Sistema este problematică, nu se ştie, de unde cum, dar s-a întâmplat cazul. Asta a fost din neglijenţă, conducerea a fost neglijentă şi nu s-a atras atenţia la chestiile acestea".

"Nu a fost ceva cârpit, nu au fost puse "stăngile" la vreme. Posibilitatea numai în asta, că s-a întâmplat aşa ceva".

Autorităţile locale au decretat două zile de doliu.

"Acum, la moment nu am fost la faţa locului, dar am fost ca primar în mină şi am văzut cum lucrează muncitorii în minele noastre. Mi-a fost groaznic şi straşnic în ce condiţii lucrează oamenii noştri în mină", a spus  primarul satului Măgdăceşti, raionul Criuleni, Liuba Cojocaru.

După tragedia de la Paşcani, procurorii au deschis două dosare pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi de exploatare minieră. Doi angajați din cadrul companiei, care gestiona activitatea minei, au statut de învinuiţi, iar procurorii au solicitat arestarea unuia dintre ei pentru următoarele 30 de zile.

"Clientul meu manifestă o căinţă activă faţă de cele întâmplate", a spus avocatul Alexei Brânză. 

Procurorul care se ocupă de caz nu exclude că în acest caz ar putea fi trase la răspundere mai multe persoane.

"Bineînţeles. Verificăm acţiunile la fiecare persoană în parte, inclusiv conducerea şi altele", a spus procurorul Ivan Rapeșco.

Cererea a fost acceptată de instanţă, iar învinuitul a fost plasat în arest preventiv. Minerii aveau câte 33, 36 și, respectiv, 41 de ani. Ei erau căsătoriți și aveau câte doi copii. Familiile celor trei bărbaţi decedaţi au primit câte 50 de mii de lei, în calitate de ajutor din partea Guvernului, și câte 800 de lei de la Primăria Măgdăceşti.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu