Lăcaş de regăsire sufletească. Biserica din Cojuşna a marcat al doilea secol de la înfiinţare

Embed:

A rezistat războaielor şi prigoanei comuniste, stând neclintită timp de două secole. În vremuri tulburi, dar şi în perioade de linişte, a fost loc de închinare şi regăsire sufletească pentru câteva generaţii de creştini. E vorba despre Biserica "Sf. Gheorghe" din satul Cojuşna, raionul Străşeni, care a sărbătorit astăzi 200 de ani de la înfiinţare.

Puţine dintre lăcaşele sfinte din Moldova au rezistat atâta amar de vreme. În timp bisericile fie erau făcute una cu pământul, fie transformate în depozite de către regimul sovietic, cea din satul Cojuşna a trecut peste toate provocările. Slujba aniversară a fost oficiată de un sobor de 20 de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei, Vladimir.

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea bisericii, parohul lăcaşului a primit înalte distincţii bisericeşti şi o cruce cu pietre scumpe.

Părintele Serghei spune că unele relicve de acum 200 de ani sunt păstrate până în zilele noastre: "Avem şi icoane sfinte şi Evanghelii şi cruci şi aghezmatar, avem lucruri sfinte care se păstrează."

Evenimentul a adunat tot satul, iar biserica a devenit neîncăpătoare.
Pentru oamenii din Cojuşna, biserica este nu doar un loc de rugăciune, ci şi un simbol al localităţii.

După slujbă, credincioşii au sfidat ploaia şi au întins mese pline cu bucate chiar în curtea bisericii.

Biserica din  Cojuşna a fost fondată în anul 1815 şi este una dintre cele mai vechi din ţară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu