Laboratorul Institutului Oncologic devine tot mai suprasolicitat: 11 mii de persoane, diagnosticate cu cancer

Embed:

Laboratorul Institutului Oncologic devine tot mai suprasolicitat. În ultimii ani, numărul expertizelor efectuate aici a crescut cu 11 la sută.

Administraţia spune că unul dintre motive este numărul în creştere a persoanelor diagnosticate cu cancer, dar şi faptul că medicii din raioane, deseori, solicită expertize nejustificat.

Anul trecut în laboratorul morfopatologic al Institutului Oncologic au fost investigate aproape 130 de mii de prelevări biologice. În rezultat, 11 mii de persoane au fost diagnosticate cu cancer.

Pentru a diminua numărul solicitărilor către laborator, care vin de la medicii din spitalele raionale, în teritoriu au fost deschise mai multe cabinete medicale, unde specialiştii centrului oncologic verifică testele în prealabil.

"Toţi vor avea acces la acest medic pentru a se consulta, a consulta problemele care sunt necesare, pacienţii", a spus directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Şi lipsa specialiştilor în domeniul morfopatologiei îngreunează activitatea laboratoruli. În prezent, volumul de muncă al medicilor este de trei ori mai mare.

"Anul ăsta am avut un singur absolvent pe care l-am angajat aici ca medic nou, tânăr morfopatolog în domeniul nostru", a spus directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Unii pacienţi se plâng pe faptul că rezultatele analizelor sunt eliberate greu, uneori chiar şi în decursul
a câtorva săptămâni.

"Din momentul colectări probelor până la oferirea rezultatelor poate trece maxim şapte zile în cazul biopsiei. Iar dacă în probele preluate este ţesut osos, atunci acest fragment trece printr-un stagiu care durează minim 10 zile", a spus şeful interimar al laboratorului oncologic, Irina Stancul.

Numai în şase luni ale acestui an, în laboratorul Institutului Oncologic au fost efectuate aproape 66 de mii de analize, în urma cărora au fost depistate aproape 5.300 de cazuri noi de cancer. În prezent, în ţara noastră peste 50 de mii de persoane suferă de boli oncologice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu