Laborator modern la UTM în valoare de 125 de mii de euro. Studenţii vor obţine energie termică şi electrică din surse naturale (FOTOREPORT)

Embed:

Studenţii de la Universitatea Tehnică din Moldova îşi vor putea pune cunoştinţele în practică. Dacă până acum învățau doar teorie despre energia regenerabilă, acum ei vor avea posibilitatea să o testeze într-un laborator dotat cu echipamente moderne.

Acesta include opt dispozitive, care îi vor ajuta pe studenţi să însuşească procesul de obţinere a energiei termice şi electrice din surse naturale. 

"Avem o sursă de soare care serveşte sursă pentru panoul solar. Puterea lui totală este de 8 KW, are trei poziţii pentru a putea mai multe stări a soarelui de studiat", a spus Octavian Mangus, asisent universitar. 

Acest dispozitiv simulează vântul, iar operaţiunile sunt lansate de la panoul respectiv. Ulterior, energia pe care o generează este înregistrată direct în calculator.

"Potențialul de vânt în Moldova este destul de mare.O treime din consumul de energie din Moldova se poate de generat prin energia vântului", spune Iurie Nucă, asistent universitar.

"Avem două timpuri de colectare unde stundenţii pot studia şi unul şi altul şi pot face comparaţie între ele. Am lucrat permanent cu gândul că acest laborator să apară", a menţionat Ion Sobor, profesor universitar.

Profesorii spun că, până acum, studenţii nu aveau posibilitate să-şi testeze cunoştinţele în practică.

"O parte din lucrări erau făcute prin intermediul simulărilor la calculator. Tehnologiile avansate vor fi studiate de studenţi, masteranzi şi doctoranţi", a spus Viorel Bostan, rector UTM.

Şi studenţii sunt încântaţi de noile condiţii:

"Ne va da posibilitatea să studiem metodele eficiente de recinerare. În ziua de azi se pune accent pe sursele regenerabile ecologice", a spus Alexandru Diaciuc, student UTM.

"Ne bucurăm mult că avem aşa un laborator nou, dotat cu utilaje noi, sper să ne fie de folos",spune Irina Butnari, studentă UTM.

În Republica Moldova este nevoie de specialişti calificaţi în acest domeniu, cu atât mai mult că ţara noastră s-a angajat ca până în anul 2020 să crească ponderea energiei regenerabile cu până la 17 la sută. 

"Vom avea posibilitatea să pregătim nişte specialişti de înaltă calitate, care vor putea şi implementa proiecte sustenabile în domeniul energetic", a declarat Alexandru Ciudin, director Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul a fost implementat cu suportul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi a costat 125 de mii de euro.

loading...

Lasă un comentariu