La vârsta de şapte ani nu are acte de identitate şi nu este primit la şcoală

Embed:

Are şapte ani, dar nu ştie nici să citească şi nici să scrie. Băiatul locuieşte doar cu bunicii care abia de pot să îl hrănească şi să-l îmbrace. Este cazul unui copil din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, care nu are nici acte de identitate.

Băiatul a fost abandonat de părinţi când avea doar şase luni. Copilul, care nu a mers niciodată la medic sau la grădiniţă, a trăit cu bunicii. Anul trecut, ei au decis să-i perfecteze actele de identitate, pentru a-l duce la şcoală.

"Au spus că au pierdut documentele, nu ştiu ce, eu atunci mă adresez la procuratura din raion, acolo este o doamnă. M-am gândit că dacă e o doamnă, o să mă înţeleagă, dar ea a început să mă învinuiască. S-a ajuns la ceea că mi-a spus ca să demonstrez că băiatul nu este furat", a declarat bunicul copilului, Ion Ţipordei.

Acum, învăţătorul şi medicul copilului este bunicul, care îl învaţă să scrie şi să citească, iar în caz de boală, îl tratează cu metode naturiste.

Pe de altă parte, autorităţile locale spun că au încercat de mai multe ori să şcolarizeze copilul, dar bunicul era împotrivă. Mai mult, primarul satului spune că băiatului i-au fost făcute, recent, actele, care pot fi înmânate doar părinţilor.

"Tatăl copilului nu vine personal să ridice buletinul de identitate. Mama, după ultimele date ale noastre, este la închisoare", a declarat primarul satului Sadaclia, Vasile Baciu.

Cazul copilului din satul Sadaclia a ajuns şi în vizorul avocatului parlamentar pentru copii. Tamara Plamadeală susţine că a cerut autorităţilor locale să şcolarizeze copilul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu