La un pas de TRAGEDIE. Substanță EXTREM de periculoasă, ajunsă în mâinile copiilor la Vulcănești

Embed:

Câțiva locuitori ai orașului Vulcănești au fost la un pas de o intoxicație cu mercur. S-a întâmplat după ce un elev din clasa a opta împreună cu prietenii săi au vărsat câteva sticle cu această substanță în scara unui bloc.

Potrivit, medicului șef a Centrului de Sănătate Publică nu există niciun pericol, mai ales după ce specialiştii au întreprins toate măsurile necesare pentru a elimina substanța toxică.

Incidentul a avut loc săptămâna trecută. Grigorie Artamonov împreună cu prietenii săi au găsit sticlele cu mercur sub acoperișul casei sale. Ulterior au mers să se joace în scara unui bloc, unde din imprudență, le-au scăpat, iar mercurul s-a împrăștiat pe jos. La fața locului a fos chemată poliția.

„Stăteam aici cu prietenii și unul din ei m-a întrebat ce este în sticluță. I-am răspuns că nu știu și el mi-a zis să-i dau lui să vadă. Mai târziu, am aflat că era mercur în ea", a mărturisit elevul.

Cum a ajuns metalul acolo nu știe nimeni. Băiatul locuiește împreună cu bunica sa. Femeia spune că a văzut sticlele încă acum 10 ani, atunci când a cumpărat casa, dar nu le-a acordat mare atenție. Ea credea că este bronz și se pregătea să vopsească plita cu ele.

Pe scara acelui bloc au fost vărsate aproximativ două kilograme de mercur, echivalentul substanței din aproximativ 1.000 termometre care se regăsesc, acasă, în trusa medicală a fiecăruia dintre noi.

Locatarii sunt îngrijorați și spun că astfel de substanțe periculoase nu trebuie să ajungă în mâinile copiilor

Unii susțin că s-au simțit rău, dar medicii nu au confirmat că poate fi din cauza mercurului.

Potrivit primarului, locatarilor le-a fost propusă cazare temporară, dar aceștia au refuzat.

„Noi avem în oraș un centrul de reabilitare, unde pot fi cazați toți doritorii. Însă la noi orașul este mic și dacă vreo familie și-a părăsit propria locuință, atunci la sigur a plecat la rude”, a precizat primarul Victor Petrioglo.

Reprezentanții Serviciului Situații Excepționale îndeamnă oamenii să fie precauți cu astfel de substanțe.

„Dacă se strică un termometru acasă, acolo este o cantitate foarte mică de mercur, el trebuie atent de eliminat. De asemenea se recomadă de aerisit încăperea și de spălat imediat mâinile cu apă și săpun”, a atenționat angajatul Serviciului Situații Excepționale Vulcănești, Serghei Catană. 

Poliția investighează cazul pentru a stabili circumstanțele producerii incidentului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu