La un pas de catastrofă: Un submarin nuclear britanic cât pe ce să se ciocnească cu un feribot plin cu pasageri

Un submarin nuclear britanic a fost la un pas să se ciocnească cu un feribot în luna noiembrie a anului trecut, transmite publicaţia Popular Mechanics.

Incidentul s-a petrecut pe 6 noiembrie 2018 în Marea Irlandeză, întra Anglia şi Irlanda. Marea Britanire nu a anunţat ce tip de submarin a fost implicat, dar Royal Navy operează 11 astfel de nave, toate cu propulsie nucleară. 

Nava civilă care a fost la un pas să se ciocnească cu submarinul este ferbitoul Stena Superfast VII. Submarinul era scufundat la adâncime de periscop, adică la câţiva metri sub nivelul mării. 

Stena Superfast VII transportă pasageri şi maşini între Irlanda de Nord şi Scoţia. Nava poate acomoda 1.300 de oameni şi 660 de vehicule.

Un submarin Vanguard poate transporta 16 rachete balistice Trident D-5. Fiecare dintre acestea dispune de trei focoase nucleare, în total fiind, la bordul navei, 48 de focoase.

S-a aflat despre acest incident abia recent, după ce agenţia Marine Accident Investigation Branch (MAIB) a deschis o anchetă.

Submarinele militare britanice au fost implicate în mai multe incidente în ultimii ani, iar unii experţi spun că de vină este calitatea tot mai slabă a echipajelor. În 2015, o navă scufundată s-a prins în plasele unui mic de vas de pescuit şi aproape că a tras ambarcaţiunea sub apă. Marinarii civili s-au salvat după ce au tăiat plasele. 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu