La un pas de CATASTROFĂ ECOLOGICĂ! Zeci de hectare de păşune din satul Mărculeşti, INUNDATE

Embed:

Peste 40 de hectare de pășune din satul Mărculești, raionul Florești au fost acoperite de ape, după ce râul Răut a ieșit din albie. Apa a înnămolit trei izvoare și o porțiune de drum. Oamenii spun că de vină ar fi un baraj pe râu care blochează fluxul apei și inundă zona. 

Localnicii se plâng că de opt ani sunt nevoiți să achite impozite pentru pășunea pe care nu o pot utiliza, din cauza inundaţiilor.

Pentru a parcurge terenul inundat, unii oameni se deplasează pe păşune cu barca.

Mai mult, terenul s-a acoperit cu stuf, prin care s-au adăpostit vulpile care atacă păsările domestice.

Oamenii cer autorităţilor să deschidă barajul pentru ca apa să se scurgă. Șeful Inspectoratului Ecologic din Florești susține că acest lucru este imposibil, deoarece ar putea fi provocate inundaţii.

"Propunerea locuitorilor din Mărculești de a deschide barajul și a lăsa ca apa să curgă eu socot că este incorectă. Deoarece vor suferi gospodăriile ce se află mai la vale pe râul Răut", a spus şeful Inspecție Ecologiece Floreşti, Vitalie Ciorbă. 

Primarul localității recunoaşte că mlaştina de pe păşune poate duce la o catastrofă ecologică în localitate. El spune că nu are însă bani pentru a rezolva problema.

"Epidemie mare poate fi aici, sunt multe insecte, poate să apară multe boli în localitate. Ca să intervenim nu putem, doar cu ajutorul populației din sat să curățăm stufărișul acesta, dar așa să investească primaria este imposibil", a spus primarul localităţii Mărculeşti, Iurie Cordon. 

Barajul de pe râul Râut se află în gestiunea Întreprinderii Apele Moldovei. El a fost construit în 1982, cu scopul de a alimenta o stație de irigare.

Acum doi ani, construcția a fost luată în arendă de un agent economic care și-a propus să pescuiască aici.

La cererea ecologiștilor, contractul a fost reziliat din cauza daunelor provocate florei și faunei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu