La Telenești a fost inaugurată o staţie de epurare modernă care nu permite poluarea mediului

Embed:

Locuitorii din Telenești au de astăzi o stație de epurare modernă care nu permite poluarea mediului. De asemenea, aici a fost extinsă cu 18 kilometri reţeaua de canalizare şi au fost construite trei staţii de pompare a apei.

La noul sistem au fost conectate peste cinci sute de gospodării din oraş şi din satele megieşe, Mihalașa, Mihalașa Nouă și Inești.

Până acum, Mihail Eni din oraşul Teleneşti se folosea de o gură de canalizare construită în curte. Lună de lună, el apela la serviciile întreprinderii Apă-Canal Telenești, pentru pomparea apei.

"Înainte, făceam o comandă la Apă Canal, se plătea și mașina venea, extrăgea toate deșeurile Pentru o astfel de procedură achitam peste trei sute de lei", a declarat Mihail Eni.

Vechea staţie de epurare nu a funcţionat zeci de ani, iar apele reziduale se vărsau în pârăul care curge în preajmă, iar ulterior ajungeau în Răut.

Lucrările de construcţie au durat doi ani şi au costat peste 1,5 milioane de dolari. Cea mai mare parte din cheltuieli au fost suportate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională şi Fondul Național de Dezvoltare Regională. Restul au fost acoperite de autorităţile locale.

"Mă bucur că am mai putut implementa un proiect din Dezvoltare Regională, în sumă de 27 de milioane de lei. În Dezvoltarea Regională, în Republica Moldova, am avut implementate proiect de 800 de milioane de lei în diferite domenii. Și ne propunem, din 2016 până în 2020, să mai implementăm proiecte de un miliard jumătate de lei", a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca. 

"Sistemul de canalizare și stația de epurare care activa până acum a fost dată în exploatare în 1984. Aceasta era dotată cu utilaje învechite care aveau un consum major de energie", a spus primarul orașului Telenești, Vadim Lelic. 

În prezent, în 96 la sută din orașele din Moldova există stații de epurare.

Situaţia este mai gravă în sate. Doar opt la sută dintre localităţile rurale dispun de sisteme de canalizare și epurare a apelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu