La Spitalul Clinic Republican din Chişinău a fost inaugurată o secţie nouă, dotată cu utilaj de ultimă generaţie (VIDEO)

Embed:

Maladiile grave vor putea fi depistate în fază primară, iar diagnosticul - stabilit cu o mai mare precizie. La Spitalul Clinic Republican din capitală a fost inaugurată astăzi, în premieră pentru ţara noastră, Secţia de Medicină Nucleară, dotată cu utilaj de ultimă generaţie. Noua tehnologie va permite diagnosticarea a cel puţin 180 de pacienţi lunar.

Utilajul constă într-un scaner, care va face trei investigaţii simultan. Procedura durează de la 10 la 30 de minute, iar pacientului în este injectată o substanţă care emite radiaţie gama.

"Prima parte va efectua şi va studia funcţia organului, partea a doua va studia topografia, morfologia organului. Ambele lucrează concomitent. În 2014 va fi un alt modul care ne va permite de a diagnostica patologiile canceroase în primul rând, chiar la nivel de celulă", a declarat şeful secţiei Medicina Nucleară, Valeri Pripa.

Noua tehnologie va permite depistarea în fază primară a maladiilor. "Medicina nucleară este prioritatea numărul unu, deoarece este un proiect umanitar, ce presupune diagnosticarea, tratarea oamenilor, de aceea, proiectele au fost iniţiate în comun cu Institutul Oncologic", a menţionat managerul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Andrei Ciupov.

Centrul va funcţiona în regim special, pentru a acoperi numărul mare de solicitări. "Preponderent vom examina pacienţii care sunt asiguraţi. Este un rând fiindcă nu au existat până acum un asemenea centru, când se va lansa vom lucra în schimburi, cu o intensitate maximă pentru a recupera acest rând", a subliniat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi.

Pentru deţinătorii de poliţe de asigurare medicală, investigaţiile la acest echipament vor fi gratuite. În schimb pacienţii care nu sunt asiguraţi, vor trebui să achite cel puţin o mie de lei pentru fiecare test.

Proiectul, în sumă de 845 de mii de euro, a fost realizat de Spitalul Republican, în comun cu Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Statul a contribuit cu 3 milioane de lei pentru amenajarea Secţiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu