La sigur nu ştiai! Ce înseamnă dacă găsești o gaură în interiorul unei pâini

Pâinea este un simbol primordial, un aliment ritual în multe culturi şi regiuni ale lumii, aşa că nu este de mirare că a devenit, de-a lungul timpului, parte a numeroase superstiţii, credinţe şi mituri. Are, de asemeni, şi o semnficaţie religioasă, fiind asociată cu comuniunea, cuminecătura sau împărtăşania, ca şi întruchipare a trupului lui Iisus Hristos.

În diferite culturi există tot felul de superstiții legate de servitul şi mâncatul pâinii:

Înainte ca o pâine să fie tăiată este de bun augur să se încrusteze semnul crucii pe ea. Prin acest ritual, diavolul este împiedicat să se aşeze pe pâine şi să aducă necazuri celor care o mănâncă.

Pâinea nu trebuie să fie tăiată din amandouă capetele pentru că diavolul să nu zboare din ea şi să nu aducă nenorociri în casă, scrie diane.ro.

Este cu ghinion să se taie o pâine necoaptă sau pe jumătate coaptă.

Descoperirea unei găuri în interiorul unei pâini are semnificaţii diferite de la o cultură la alta. Unii cred că semnalează faptul că femeia care a copt-o este gravidă, alţii că prezice o viaţă scurtă sau o moarte prematură a acesteia.

Există şi credinţă că băieţii trebuie să rămână departe de femei atunci când acestea frământă aluatul. Dacă sunt atinşi pe faţă de mâna uneia, nu le va mai creşte niciodată barba!

Dacă patru pâini lipite una de alta în răstimpul coacerii vestesc o căsătorie, cinci prinse împreună prezic o moarte iminentă în gospodărie.

Este un mare păcat să arunci pâinea, indiferent cât de veche este întrucât, în acest fel, eşti condamnat la înfometare pentru tot restul vieţii. Este recomandat, mai degrabă, să hrăneşti cu ea păsările.

Totodată, dacă arunci pâinea în foc însemna că hrăneşti diavolul!

Pentru a feri un bebeluş de rău ori deochi, se obişnuia să i se pună o bucată de pâine în leagăn ori pătuţ, sub plapumă, atunci când dormea.

Este cu noroc să porţi o bucată de pâine în buzunar.

Dacă o fată găseşte un bob de grâu întreg într-o pâine, şi îl pune lângă intrarea în casă, numele primului om care va paşi peste ea va concide cu cel al soţului viitor al fetei.

În America, pâinea şi cafeaua aşezate sub casă o protejau faţă de fantome şi demoni.

Pe de altă parte, pâinea coaptă în Vinerea mare sau de Crăciun era înzestrată puteri deosebite de vindecare. Unii oameni o păstrau de-a lungul întregului an pentru a apăra casă şi pe cei care locuiau în ea.

Femeia singură trebuie să se ferească cu tot dinadinsul să mănânce ultima bucată de pâine pentru a evita să rămână nemăritată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu