LA MULȚI ANI, UCRAINA! Ucrainenii marchează 28 de ani de independență

Embed:
Fără paradă militară, dar cu mult spectacol și patriotism. Așa au marcat ucrainenii 28 de ani de independență. Noul preşedinte a renunţat să mai scoată în Piața Independenței din Kiev tancuri sau blindate blindate. În schimb, sărbătoarea a fost transformată într-un adevărat show.

Ulterior, președintele ucrainean a ținut un discurs la fel de emoționant în fața celor prezenți. Precum personajul care i-a adus victoria la alegeri, profesorul Vasili Goloborodko din Slujitorul poporului, Zelenski a ținut o scurtă lecție de istorie inspirată din situaţia din Ucraina.

”Închipuiți-vă că, într-o bună zi, vine vecinul și vă ia doi copii. Pe primul dintre ei pur și simplu îl fură și îi dă alt certificat de naștere, după care spune că nu l-a furat, copilul singur a vrut să trăiască cu el. Și ce dacă a fost amenințat cu armele? Pe al doilea copil l-a închis în camera sa și a pus pază. După asta încă mai întreabă: ce fel de pază? Acolo nu se află nimeni.”, a declarat Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Zelenski și-a exprimat speranța că, în curând, o să mai apară o dată memorabilă pentru Ucraina, ziua când se va sărbători pacea. El a oferit medalii soldaților mobilizaţi pentru apărarea patriei în războiul din Donbass și familiilor celor căzuţi pe câmpul de luptă. În memoria lor, Zelenski a anunțat o nouă zi de comemorare națională, 29 august.

Între timp, din toate colțurile lumii curg felicitările pentru Ucraina. Șefi de stat și de guvern din mai multe țări, printre care și președintele Igor Dodon, au transmis mesaje ucrainenilor. Deși în timpul campaniei electorale din 2016, el declara că peninsula Crimeea aparține Rusiei, în mesajul postat astăzi pe Facebook, Dodon pretinde că susține integritatea Ucrainei în hotarele recunoscute la nivel internațional.

Lasă un comentariu