La mulți ani, Spiridon Vangheli. Scriitorul împlinește astăzi 85 de ani

Embed:

Tatăl lui Guguță împlinește astăzi 85 de ani. Autorul celor mai cunoscute opere pentru copii, Spiridon Vangheli, a fost întâmpinat de micuţi cu cântece şi dansuri la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”. Îmbrăcaţi la patru ace şi cu flori în mână, copii i-au mulţumit scriitorului. Tot de ziua lui a fost lansată şi o nouă carte, denumită "Crăiţa". Lucrarea este dedicată fetelor, dar care reflectă copilăria soţiei sale. 

Scriitorul copilului a fost întâmpinat cu drag de micuţii care au venit să-i mulţumească pentru lucrările scrise. Spiridon Vangheli spune că la ai săi 85 de ani se simte bine şi mai vrea să tipărească încă două cărţi. Anul acesta renumita carte "Guguţă" împlineşte 50 de ani.

"Aşa e 50 de ani. De când mă uit la dînsul îmi pare că eu am 150 de ani, dar e tot în clasa a treia. Am mai scris una "Crăiţa", eram dator în faţa fetelor, despre băieţi am tot scris. Am scris-o greu", a spus Spridon Vangheli.

După ce l-au întâmpinat cu căldură, copii au pregătit şi un program special de ziua lui Spiridon Vangheli. Unii au cântat, alţii au prezentat scenete. Creaţiile scriitorului sunt adorate de cei mici.

"Povestea ceea când Guguţă a sărit gardul. Mie îmi plăcea ceea când el hrănea oile şi berbecii şi căciula lui creştea mare şi s-a făcut aşa de mare cât satul şi copii cântau vine, vine primăvara."

"Cel mai mult cunosc "Împărăţia lui Ciuboţel". Cel mai mult mi-a plăcut că acest copil nu era liniştit, dar era năzbâtios ca toţi copii. Vreau lui Spiridon Vangheli să-i urez la mulţi ani, mulţi ani înainte şi să ne mai încânte cu poveştile lui."

"Ţin minte un text foarte scurt dar este interesant. În acest text se povesteşte despre cum Guguţă avea două mănuşi şi erau foarte călduroase pe când la şcoală el a întâlnită pe prietena lui care îi era frig şi el i-a dat şi ei o sobă"

Au venit să îl felicite pe marele scriitor şi cei mai buni prieteni.

" Spiridon Vagheli a demonstrat că este un scriitor şi un educator de valoare naţională aş zice eu. Ultima lui carte "Crăiţa" cu care am citit-o cu plăcere, demonstrează că anume copilul este cel care face mai frumoasă lumea. Îi urez încă multe şi multe cărţi", a afirmat academicianul Mihai Cimpoi.

"A adus în casele noastre însăşi copilăria aşa ca pe o stare de în dumnezăire a sufletului. Îi doresc la mulţi ani şi îl îmbrăţişez cu drag", a mai adăugat poetul Vasile Romanciuc.

Reprezentanţii primăriei spun că au o serie de proiecte cu Spiridon Vangheli.

"Primăria a fost unul din partenerii principali ai editării integrale Vangheli. Adică toate lucrările lui Spiridon Vangheli au început a fi reeditate în aceşti ani. Deja am ajuns la aproape 10 cărţi şi suntem, mândri că putem fi alături de scriitor", a precizat șefa Direcției Cultură a Capitalei, Lucia Culev.

Cunoscutul prozator, poet, traducător şi editor Spiridon Vangheli s-a născut în satul Grinăuți, Bălți. Cărţile sale au fost traduse în 40 de limbi şi editate în 80 de ţări. Spiridon Vangheli este autorul cărţilor copilăriei noastre, printre care "Băieţelul din coliba albastră", "Isprăvile lui Guguţă", "Steaua lui Ciuboţel" sau "Guguţă şi prietenii săi".

loading...

Lasă un comentariu