La mulţi ani, Nicolae Botgros! Dirijorul Orchestrei "Lăutarii" împlineşte 67 de ani

Embed:

Maestrul Nicolae Botgros îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Dirijorul Orchestrei Lăutarii a împlinit 67 de ani. Maestrul şi-a sărbătorit aniversarea la sala de banchete a Palatului Naţional. Alături de el a fost familia, colegii de breaslă şi prietenii.

Numit un geniu al viorii, artistul a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum şi în toate fostele republici sovietice.

Maestrul spune că se mândreşte cu faptul că în toţi anii de activitate, orchestra pe care o conduce a acompaniat peste 100 de interpreţi de muzică populară.

"În 42 de ani de activitate dirijorală mai bine spus ca dirijor, ca om, ca tată, ca părinte a multor muzicanți am făcut nişte lucruri. Eu am făcut nişte reuşite în viaţă pe care vreau să le mulţumesc orchestrei Lăutarii să mulţumesc prietenilor mei", a spus dirijorul Orchestrei "Lăutarii", Nicolae Botgros.

Nicolae Botgros spune că părinţii lui l-au susţinut întotdeauna, însă nu au crezut că va avea aşa un succes. 

"Mama mi-a dat viaţă, mi-a dat tot ce e mai frumos. Mama nici de cum nu se gândea unde o să ajung şi că o să ajung aici unde sunt astăzi.  Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest har e care mi la dat", a povestit dirijorul Orchestrei "Lăutarii", Nicolae Botgros.

Fiul dirijorului, care este şi el un muzicant apreciat atât în ţară, cât şi peste hotare, şi-a felicitat tatăl cu ocazia aniversării.

"La anii lui eu vreau să vă spun că îi mulțumim lui Dumnezeu că îl ţine în putere şi are atâta entuziasm, încât îi ajunge să ne transmită şi nouă. El are timp şi răbdare şi puterea de a ne transmite această energie pozitivă şi acest entuziasm de a crea, şi de a dori să fim artişti", a menţionat fiul dirijorului, Corneliu Botgros.

"Ca soţ este şi tată şi bunel extraordinar. Trăim aproape de 50 de ani şi asta e o viaţă de om practic. Noi ne bucurăm că este sănătos şi îi dorim multă multă sănătate", a menţionat soţia maestrului, Lidia Bejenaru.

Au venit să îi spună "La mulţi ani" maestrului atât colegii, cât şi prietenii.

"Eu cred că el este un patrimoniu cultural, este o crestomație pe două picioare a tot ce înseamnă muzică, a tot ce înseamnă dragoste faţă de această meserie. A tot ce înseamnă bunătate, omenie şi cumsecădenie. Suntem nişte fericiţi că suntem contemporani cu Nicolae Botgros", a spus directorul Palatului Național Nicolae Sulac, Andrei Locoman.

"Am ţinut din suflet să fiu părtaş al acestui eveniment al 11-lea an consecutiv. Aici, în Basarabia, această orchestră Lăutarii şi Nicolae Botgros au fost, sunt şi cred că vor fi un etalon", a afirmat interpretul din România, Nicuşor Iordan.

Mesaje de felicitare au curs gârlă pe pagina de Facebook a maestrului, dar nu şi din partea autorităţilor. Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj de felicitare cu ocazia zilei de naştere a renumitului actor şi cântăreț rus, Vladimir Vîsoțki, dar a uitat de o legendă vie a muzicii noastre, maestrul Nicolae Botgros.

Nicolae Botgros s-a născut în data de 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul, și este unul dintre cei mai apreciați artiști din Republica Moldova şi România. Nicolae Botgros deţine titlul de Artist al Poporului şi Cavaler al Ordinului Republicii. De asemenea, a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Bârlad din România. În 2002, Botgros a fost declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc.

loading...

Lasă un comentariu