LA MULŢI ANI, MOLDOVA! Cum s-au desfăşurat evenimentele de acum 23 de ani

Embed:

Acum 23 de ani, pe 27 august, ţara noastră îşi împlinea visul independenţei.

Mii de oameni adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale au râs şi au plâns de bucurie. Declaraţia de independenţă a fost adoptată de Parlament, iar un popor întreg şi-a investit speranţele într-un viitor al libertăţii.

Declaraţia de Independenţă a fost adoptată în data de 27 august 1991. Documentul a fost semnat de 278 de deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, din totalul de 372.  Actul a fost întocmit de Alexandru Moşanu, preşedintele de atunci al Legislativului, împreună cu o echipă de istorici, lingvişti şi scriitori, membri ai Mişcării de Eliberare Naţională.

Dornici de libertate şi plini de curaj, zeci de mii de moldoveni din toată ţara s-au adunat în acea zi istorică în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi au cerut declararea independenţei.

"Parlamentul RM, ales în mod democratic, unanim a adoptat declaraţia despre independenţa Republicii Moldova. Victorie-victorie!!! Uraaaaa!!!", a declarat preşedintele de atunci, Mircea Snegur.

Originalul Declaraţiei de Independenţă a fost distrus în timpul manifestaţiilor violente din 7 aprilie 2009. Documentul a fost restabilit în aprilie 2010, prin aplicarea repetată a semnăturilor de către deputaţii care au votat-o iniţial.

În prezent, Declaraţia de Independenţă este păstrată la Trezoreria Băncii Naţionale a Moldovei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu