La începutul anului, FMI estima că leul moldovenesc este supraapreciat cu 10%

Embed:

La începutul anului, FMI estima că leul moldovenesc este supraapreciat cu 10%.

Ieri, Guvernul a adus tarifele din energie la nivelul costurilor şi s-a angajat să restructureze sectorul energetic şi pe cel al telecomunicaţiilor. Reformele în aceste sectoare urmează a fi coordonate cu Banca Mondială.

Odată cu creşterea tarifelor, au fost majorate şi sumele pentru asistenţa socială. În schimb, Guvernul a îngheţat salariile în sectorul bugetar şi s-a angajat să reducă circa patru mii de funcţii plătite din buget şi subvenţiile în agricultură. În total, deficitul bugetar urmează a fi redus de la 9 la sută din Produsul Intern Brut în anul trecut, la 7% în acest an şi la 3% în 2012.

Pe partea de venituri la buget, Guvernul Filat a majorat accizele la o serie de produse cum ar fi carburanţii, automobilele, produsele de tutun şi alcoolice.

Asftel, veniturile la bugetul de stat în primul trimestru au depăşit de peste două ori prognoza iniţială, iar bugetul a avut un excedent de aproape 2 miliarde de lei.

Totodată, FMI apreciază că nivelul de îndatorare al statului este sustenabil, atât timp cât majoritatea împrumuturilor vin din partea instituţiilor financiare internaţionale şi au dobânzi foarte mici.

Situaţia economică a Moldovei s-ar putea îmbunătăţi dacă transferurile de la muncitorii moldoveni de peste hotare vor reveni la nivelul maxim, din 2008, iar fluxul de investiţii străine va creşte.

Lasă un comentariu