La Haragîș au fost comemorați eroii SMURD căzuți la datorie

Embed:

Se împlinesc trei ani de la tragedia aviatică, care a luat viaţa a patru membri a unui echipaj SMURD din România. Ei efectuau o operaţiune de salvare a unui pacient din ţara noastră. Astăzi, la monumentul din satul Haragâş, Cantemir, care a fost edificat în memoria lor, a avut loc o slujbă de comemorare, care a fost ţinută de un sobor din zece preoţi, veniţi din toată ţara.

Ulterior, au avut loc depuneri de flori la monumentul edificat în memoria paramedicilor români căzuţi la datorie.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au venit să-şi comemoreze colegii eroi.

"Sunt colegii cu care împreună am făcut primii paşi pentru implementarea proiectului SMURD în Moldova. Imediat după aprobare, dânşii au făcut primele zboruri aero-medicale şi uite că şi-au dat viaţa pentru a salva alte vieţi", a spus şeful direcţiei în cadrul IGSU, Dorin Matveev.

"Am venit să aducem lumină cel puţin şi să ne aducem aminte de ei. Sunt colegii mei, tot sunt medici şi regret foarte mult. Au avut o misiune nobilă au salvat vieţi , dar uitaţi-vă că s-au jertfit ei."

La ceremonia de comemorare a participat şi ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

"Da-ţi-mi voie să vă mulţumesc pentru faptul că iată şi anul acesta sunteţi alături de noi, 2 iunie 2019. 2 iunie, care este o dată înscrisă cu roşu în calendarul Ambasadei României în Republica Moldova. Este înscrisă cu roşu, pentru că roşul vine de la sângele de român vărsat pe aceste meleaguri, sânge vărsat tocmai pentru a salva vieţi", a spus  ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. 

"Ne amintim şi la biserică părintele, totdeauna ne amintim de dânşii. 2 Dumnezeu să îi ierte ."

"Aprindem lumânări când sunt sărbători , mai venim şi pe aici. Nu îi lăsăm uitării "

Amintim că tragedia aviatică s-a produs în 2016. Elicopterul SMURD se îndrepta spre Cahul să preia un pacient grav bolnav, dar din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, elicopterul s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, toţi membrii echipajului, pilotul, copilotul şi cei doi medici, au murit pe loc. Guvernul Republicii Moldova le-a oferit câte un milion de lei familiilor victimelor. Iar preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a decorat postmortem pe cei patru angajaţi de la SMURD.

Lasă un comentariu