La Hânceşti a fost deschis primul izolator de detenţie provizorie din ţară (FOTOREPORT)

La Hânceşti a fost deschis, astăzi, primul izolator de detenţie provizorie din ţară, ce corespunde standardelor UE. În interiorul celulelor moderne sunt instalate camere de supraveghere, instituţia dispune de un punct medical, de o încăpere pentru păstrarea lucrurilor personale ale celor reţinuţi dar şi de birouri speciale pentru avocaţi şi procurori. Inovațiile nu se opresc aici. 

"Avem şi o muzică cu tentă psiho-emoţională care la fel este prevăzută în acest proiect, de a oferi condiţii de a se relaxa şi reveni în starea normală a sa."

Noul izolator are o capacitate de 13 locuri. Persoanele care suferă de claustrofobie şi cele cu necesităţi speciale se vor afla în celule special amenajate. Totodată, a fost prevăzută o celulă pentru infractorii deosebiţi de periculoşi, una pentru recidivişti şi încă una pentru cei care au comis infracţiuni mai puţin grave.

"Deseori aceste colţuri ascuţite erau utilizate pentru traumate şi pentru automutilare. Pentru a evita aceste riscuri noi am decis să le facem puţin rotungite. Eu cred că e destul de drăguţ".

Încă un detaliu: saltelele pe care vor dormi cei reţinuţi sunt şi ele speciale.

"Este imposibil practic de a le incendia ca să facă fum sau să facă dezastru ceva. Sunt nişte saltele performante, speciale pentru aşa gen de activitate", a spus IURIE TOMŞA, şeful izolatorului.

Totodată, toape încăperile din interiorul izolatorului sunt monitorizate video.

"De aici putem monitoriza toţi reţinuţii. Chiar şi la moment se văd persoanele care sunt prezente la noi. Îi putem urmări şi în caz că au nevoie de ajutor ne pot chiar şi contacta", a spus TATIANA LOTCA, angajat al IP Hânceşti.

Modernizarea izolatorului a început acum nouă luni, în cadrul Programului de suport bugetar pentru reforma Poliției 2016 - 2020 şi a costat peste cinci milioane de lei. Banii au fost oferiţi de UE.

"Sunt nişte condiţii exclusive, fiindcă şi acest izolator este dat în exploatare în premieră, este primul din cele 15 izolatoare care urmează a fi date în exploatare. Şi este adaptat la toate condiţiile şi standardele internaţionale", a spus GHEORGHE BALAN, șef interimar al Inspectoratului General al Poliției.

În prezent, alte 14 izolatoare din ţară sunt în proces de modernizare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu