La Grădina Botanică au fost instalate patru panouri solare. Colectoarele vor diminua semnificativ din cheltuielile instituției

Embed:
Secția de înmulțire și încrucișare a plantelor exotice de la Grădina Botanică va utiliza energia verde în activitate. Apa caldă necesară în fiecare zi va fi încălzită de patru panouri solare.

Colectoarele au fost realizate de o companie din țară și au fost oferite în cadrul unui proiect implementat de Agenția pentru Eficiență Energetică și finanțat de Guvernul Poloniei. Angajații spun că panourile solare le va ușura considerabil munca.

"Când începem lucrarea, noi trebuie să spălăm binișor mâinile. Spălăm bine și podeaua și peretele, mesele. Tot trebuie să fie steril, apa caldă e o necesitate. Apa caldă trebuie și pentru spălarea veselei", a spus Maria Sofroni, biotehnolog.

Colectoarele vor diminua semnificativ din cheltuielile instituției.

"În fiecare an avem un deficit bugetare de circa două, trei milionae de lei. Acest proiect ne va permite cel puțin jumătate de milion să reducem cheltuielile pentru încălzirea apei", a precizat Alexandru Teleuţă, directorul Grădinii Botanice.

Grădina Botanică este deocamdată singura instituție de stat care beneficiază de energie regenerabilă. Directorul Agenției pentru Eficiență în Energetică dă asigurări că astfel de proiecte vor mai fi implementate.

"Utilizarea acestor colectoare solare pot aduce economii de circa 35 la sută în procersul de producere a apei calde. Sperăm că angajații acestei instituții vor utiliza aceste colectoare în activitatea lor zilnică, mai ales că au o meserie nobilă de a păstra și de a promova flora din Republica Moldova", a declarat Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Panourile solare au fost oferite la evenimentul "Moldova Eco Energetică". 

Joi va fi organizat un forum informațional despre investiții și granturi pentru primari și companiile locale. Iar vineri, se va desfăşura o gală de premiere a celor 35 de participanți la concursul dedicat tehnologiile moderne și inovațiilor ECO.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu