LA CULMEA DISPERĂRII. Fermierii din Dubăsari riscă să piardă MILIOANE de lei

Embed:

Fermierii din raionul Dubăsari, ale căror pământuri sunt situate după traseul Tiraspol-Camenca, riscă să rămână şi în acest an fără producţie. Ei spun că, în cazul în care nu li se va permite să înceapă lucrările în următoarele zile, vor suporta pierderi de milioane de lei.

Autorităţile de la Tiraspol insistă în continuare ca oamenii să plătească arenda pentru pământurile ce le aparţin.

Petru Nircă este directorul celei mai mari întreprinderi agricole din satul Cocieri, raionul Dubăsari. Anul trecut, din cauza interdicţiei impuse de Tiraspol, el a suportat pierderi de milione de lei.

Pentru a-şi salva întreprinderea, fermierul a fost nevoit să micşoreze salariile angajaţilor la 600 de lei.

"Avem datorii pentru echipamentul agricol: un milion 400 de mii. Nimeni din angajaţii noştri nu s-a adresat administraţiei transnistrene pentru a lua pământul în arendă: îi susţinem material şi moral", spune Petru Nircă.

Pentru a supravieţui în urma interdicţiilor impuse de Tiraspol, fermierii din Dubăsari sunt nevoiţi să se îndatoreze:

"Ni se spune: Mai răbdaţi. Dar cât să mai răbdăm? Am doi copii: fiica mai mare este adultă, iar băiatul în clasa a 9-a. Plătim doar utilităţile, stăm cu buzunarele goale."

"Am acasă un purcel, păsări, aici primim foarte puţin trăiesc pe banii soţiei."

"Situaţia este foarte alarmantă, ni se termine toate rezervele. Nu ştiu ce vom face mai departe." 

Zeci de tone de seminţe de porumb, floarea-soarelui şi grâu se prăfuiesc în depozitele întreprinderii. Nu va mai fi posibil să fie utilizate în scurt timp, ceea ce înseamnă că 20 de mii de euro vor fi aruncaţi în vânt.

După o pază de mai multe luni, problema fermierilor din Dubăsari a ajuns din nou pe agenda grupurilor de lucru  privind reglementarea transnistreană.

"Nu văd perspectivă pentru rezolvarea acestei probleme fără comunicare între Chişinău şi Tiraspol. Nu înseamnă, însă, că vor fi neapărat respectate acele condiţii pe care li pune Tiraspolul astăzi" a comentat vicepremierul responsabil de Reintegrare Victor Osipov.

Fermierii din raionul Dubăsari deţin pe malul stâng al Nistrului aproximativ cinci mii de hectare de pământ.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu