La Chişinău a fost inaugurată prima bibliotecă în aer liber. "Am hotărât să facem o provocare societăţii"

Embed:

Prima bibliotecă în aer liber a fost inaugurată astăzi, la Chişinău. Iniţiativa aparţine unui grup de tineri. Ei spun că atunci când cărţile vor deveni accesibile direct din stradă, acestea vor fi mai aproape de cititori.

Căsuţele în care vor fi depozitate cărţile au fost confecţionate din lemn şi sticlă de către elevii Şcolii profesionale Nr. 4 din Chişinău. Tinerii au lucrat timp de două săptămâni.

"A fost foarte interesant. Au fost implicaţi elevii anului III cu un maestru. Băieţilor le-a plăcut ideea", a spus profesorul Gheorghe Curnic.

Biblioteca stradală va fi deschisă non-stop. Astfel, oricine poate lua de aici o carte. Deocamdată, sistemul se bazează doar pe încrederea în cititori. Autorii proiectului speră că oamenii care vor lua acasă o carte să o citească o vor aduce înapoi. Mai mult, ei vor lăsa acolo alta, din biblioteca proprie.

Cei care au fost prezenţi la eveniment salută iniţiativa tinerilor, dar sunt sceptici în privinţa reuşitei lui:

"Îmi place să citesc şi sunt entuziasmată de ideea asta că se va face o bibliotecă stradală, cu acces liber, fără bon, fără acte. Chiar e o idee foarte bună".

"Am dubii. Oamenii chiar dacă vor lua, nu cred că vor restitui cartea şi atunci nu cred că va ieşi nimic din proiect"

Organizatorii vor continua să instaleze astfel de căsuţe în parcuri şi staţii de aşteptare. "Au fost mulţi sceptici care nu cred că va merge. Vor fi furturi, vandalizări. Am hotărât să facem o provocare societăţii. Credem în viitorul acestui proiect şi credem că avem o societate responsabilă", Cristina Palii, specialist programe Centrul Artico.

Bibliotecile în aer liber se bucură de popularitate în SUA şi alte peste 20 de ţări europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu