La Chişinău a fost inaugurat primul Muzeu al Holocaustului din Moldova

Embed:
La Chişinău a fost inaugurat primul Muzeu al Holocaustului din Moldova. Centrul a fost deschis în două încăperi ale Casei Naţionalităţilor. În muzeu au fost organizate deja două expoziţii consacrate genocidului evreilor şi romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

''Iniţiativa creării muzeului în cadrul Biroului pentru Relaţii Interetnice îmi aparţine mie. Eu m-am adresat premierului Filip cu rugămintea de a ne permite deschiderea Centrului", a spus Oleg Babenco, şeful Biroului pentru Relaţii Interetnice.

Pentru repararea încăperilor şi achiziţionarea tehnicii necesare, autorităţile au oferit 300 de mii de lei. Materialele de arhivă şi fotografiile pentru expoziţii au fost colectate şi oferite de istorici şi organizațiile obșteşti ale evreilor şi romilor.

''Evenimentele tragice ale holocaustului trebuie studiate, înţelese şi memorate. Astfel ne vom asigura că aceste greşeli nu vor fi repetate, vom forma cetăţeni cu atitudine umană şi tolerantă faţă de alţii'', a zis Vladimir Vitiuc, vicepreşedinte al Parlamentului.

"Acest muzeu este un început perfect pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să-şi amintească cele întâmplate pe meleagurile lor", a spus James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova.

În acei ani sângeros oamenii erau departe de nivelul actual al toleranţei. Dar şi atunci au fost oameni care îi salvau pe cei condamnaţi. Fratele bunelului lui Eugen Bric locuia atunci în Franţa. Înrolat în armata franceză, la 19 ani el cade în prizonierat.

''El a fost de două ori ajutat chiar de nemţi. Unul i-a şoptit să nu scrie în anchetă că este evreu, dar să indice că e carait. Iar fasciştii se interesau în special de credința, aspectul religios al persoanei. În anul 1942 el s-a îndrăgostit de o nemţoaică. Când a aflat că el este evreu, ea l-a ascuns la părinţii săi în podul casei. După război ei s-au căsătorit şi au trăit fericiţi 60 de ani'', a spus Evghenii Bric, directorul Institutului Iudaic.

Muzeul este poate fi vizitat gratuit, zilnic între orele 8.00 – 17.00.

Conform unor calcule în timpul Holocaustului au fost ucişi şase milioane evrei. Oamenii care nu aveau nici o vină, inclusiv femei şi copii au fost împușcați, otrăviţi în camere de gazare, arşi de vii. Zeci de oameni au venit astăzi la Memorialul Victimelor Fascismului pentru a depune flori şi a aduce un omagiu victimelor holocaustului.

''Aici în anii celui de-al doilea război mondial oamenii au fost executaţi în masă. Au fost împușcate mii de persoane. De aceea ne adunăm anume aici'', a spus Aleksandr Bilinkis, şeful comunităţii evreieşti.

În anii celui de-al doilea război mondial în Moldova au fost ucişi 300 mii de evrei şi 50 de mii romi. La 27, conform deciziei ONU în majoritatea ţărilor lumii este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Acum în Moldova mai sunt în viaţă 60 foşti deţinuţi.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu