La Chişinău a fost deschis primul laborator de teste ADN din ţară. De când va începe să funcţioneze (FOTO)

Pentru a face testele ADN nu va mai fi nevoie să apelăm la specialişti externi. În cadrul Centrului de Medicină Legală a fost deschis primul laborator de investigaţii molecular-genetice. Specialiştii vor putea cerceta paternitatea, vor descoperi mai uşor crimele şi vor stabili mai repede identitatea suspecţilor. Laboratorul urmează să fie acreditat internaţional pentru ca rezultatele să fie recunoscute în toate instanţele de judecată. Totodată, urmează să fie stabilite şi costurile pentru expertiză.

Laboratorul de testare ADN a fost dotat cu tehnică de ultimă generaţie. Aici vor activa doar şapte persoane.

"Totul este steril şi fluxul de aer este numai înspre expert. Noi lucrăm cu cantităţi de la 100 de picograme, până la câteva mii de picograme de ADN. În acest laminar se setează reacţia finală de amplificare, după care urmează metoda de electroforeză", a spus Ion Baca, biolog molecular.

Analizatorul genetic este unul dintre cele mai scumpe aparate din laborator. Acesta permite specialiştilor să determine lungimea fragmentelor de ADN cercetate. Ulterior datele sunt studiate în aceste programe de cercetare. 

La final este întocmit un raport unde sunt indicate rezultatele. În laborator sunt instalate camere de supraveghere, unde sunt monitorizate toate mişcările angajaţilor. Laboratorul va începe să activeze abia peste jumătate de an, timp în care angajaţii vor învăţa metodele aprofundate de cercetare şi vor avea parte de traininguri de instruire cu experţi din afara ţării.

"Urmează o perioadă de ajustare, calibrarea aparatului, calcularea costurilor investigaţiilor, modificarea catalogului unic a expertizelor judiciare şi includerea preţurilor care se aprobă doar prin hotărâre de guvern" a spus Valeriu Savciuc, director centrul de medicină legală.

Specialiştii vor putea efectua expertiza ADN atât la solicitarea organelor de drept cât şi la solicitarea persoanelor fizice. Până în prezent, astfel de teste erau efectuate înafara ţării, de exemplu, în România.

"Avea nevoie nu numai ţara,dar şi populaţia, dar ţara în primul rând pentru a se conforma la acele standarde internaţionale şi a demonstra că vine cu nişte examinări veridice atât în interesul sistemului judiciar, cât şi în interesul serviciilor medico-legale oferite populaţiei"a menţionat Svetlana Cebotari, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Pentru crearea şi dotarea laboratorului cu utilaj au fost investiţi 9,3 milioane de lei, bani oferiţi Ministerul Sănătăţii cu susţinerea Guvernului.

loading...

Lasă un comentariu