La Căuşeni a fost inaugurat un cinematograf în memoria regretatului actor Grigore Grigoriu

Embed:
Un cinematograf în memoria regretatului actor Grigore Grigoriu a fost inaugurat la Căuşeni, localitatea de baştină a artistului. Fiul actorului şi-a văzut visul împlinit după aproape un deceniu de reconstrucţie a teatrului vechi din localitate.

Regretatul actor Grigore Grigoriu a devenit cunoscut după rolul din pelicula "O şatră urcă la cer". În 1977, la Festivalul Internaţional de Film de la Praga, el s-a ales cu premiul pentru cel mai bun rol masculin.

"Pe mine mă cheamă Zobar."

Anume cu un scurtmetraj despre această producţie, dar şi celelalte 49 de pelicule în care s-a filmat actorul au început proiecţiile la cinematograful care îi poartă numele.

"El ne-a lăsat o mare moştenire prin filmele sale. El ne-a înveşnicit în 122 ţări în care a fost vândut filmul Şatra", a spus Anatol Latîşev, artist al poporului.

De două ori pe săptămână, la cinematograful "Grigore Gheorghiu" vor fi rulate diverse proiecţii, iar intrarea va fi liberă. Totodată, teatrele din Capitală îşi vor putea prezenta acolo spectacolele.

"Săptămâna aceasta vom proiecta "Poienile Roşii". Filmul reper a cinematografiei naţionale. Primul film în limba română, până atunci au fost filme doar în limba rusă, vă imaginaţi?", a spus Octavian Grigoriu, regizor.

Cinematograful a fost deschis datorită investiţiilor fiului actorului, Octavian Grigoriu, dar şi prin contribuţia Ministerului Culturii de jumătate de milion de lei.

"Suntem mândri că avem așa un pământean care ne-a dus faima în lume, a Republicii noastre", a spus o femeie.

"Am o părere foarte bună. Filmele sunt dispărute, dar noi trebuie să le urmărim ca să rămână ca amintire", a spus un bărbat.

Grigore Grigoriu nu a avut nicio şcoală de teatru. Înainte de a se face actor la îndemnul mamei, regretatul artist a muncit la căile ferate. Artistul s-a filmat în peste 50 de filme şi a primit numeroase trofee pe parcursul celor peste 40 de ani de activitate. Gheorghe Grigoriu s-a stins din viaţă în 2003, la vârsta de 62 de ani.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu